Izvor: Novosti | Sreda, 10.08.2005.| 11:37

Najmoćniji skener instaliran u privatnoj klinici "Ostrog" - za 17 sec. "snima" čitav organizam

Specijalna bolnica za srce i krvne sudove "Ostrog" nabavila je prva u ovom delu Evrope najsavremeniji skener na svetu (šezdesetčetvoroslajzni skener). Ovaj aparat, pravo čudo tehnike, koje je već nazvani "najbrži Srbin", za samo 17 do 25 sekundi pomoću x-zraka skenira čitav organizam i može da otkrije promene veličine samo 0,4 milimetra! Tona i po "pameti" ovog skenera u sekundi se "okrene" tri puta "secirajući" čitavo telo ili njegove delove u tri dimenzije i daje hiljade dijagnostičkih slika!

U "Ostrogu" je na ovom skeneru dosad pregledano dvadesetak pacijenata, a u bolnici kažu da cena pregleda još nije utvrđena. U zapadnoj Evropi, gde je instalirano oko 50 ovakvih aparata, pregled po delu tela košta oko 1.000 evra. Ovaj skener je primaran u dijagnostici koronarne bolesti i tu mu svi priznaju prednost nad magnetnom rezonancom. Njegova naročita prednost je mogućnost hemodinamske studije (skeniranje krvotoka), daje dobre rezultate i kod pulmonalnih oboljenja i uopšte daje dobru dijagnostiku svih delova tela - od glave, preko koštane strukture, sinusa ušiju, vrata, probavnih organa, do srca, pluća, jetre... Bronhoskopija od koje zbog gutanja sonde zaziru gotovo svi pacijenti ovde se zahvaljujući šezdesetčetvoroslajznom skeneru, radi bez i najmanje neprijatnosti za pacijenta. Skeniranjem se dobijaju željene informacije, a onda se virtuelno putuje kroz disajne puteve.

"Ostrog" je zavodima zdravstvenog osiguranja u Srbiji i Crnoj Gori, ali i u zemljama u okruženju ponudio svoje usluge. Rukovodeći se principima da bi ovakav aparat trebalo da bude dostupan svakom paciejntu kojem je neophodan, u "Ostrogu" su spremni da uz dogovor sa fondom osiguranja i utvrđivanje razumne i prihvatljive cene, primaju pacijente na uput. Lekari "Ostroga" obučavali su se za rad na ovom aparatu u prestižim klinikama u Evropi, Detroitu, San Francisku i Nemačkoj stekli sertifikate za samostalan rad na ovom skeneru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.