NavMenu

Mladi neće u zanatlije - Poslednjeg kazandžiju u istočnoj Srbiji nema ko da nasledi

Izvor: Novosti Nedelja, 17.09.2017. 13:31
Komentari
Podeli
Kazan za pečenje rakije (Foto: shutterstock.com/Ivan Smuk)Kazan za pečenje rakije
Požarevljanin Slobodan Jovanović (71) poslednji je kazandžija u istočnoj Srbiji, a svoje zanatsko umeće već godinama nema kome da prenese. Iako nudi pristojnu mesečnu zaradu, ne javlja mu se niko ko bi pored njega naučio kazandžijsko-kotlarski zanat.

- Povremeno angažujem pomoćne radnike, jer ne mogu sve sam da postignem u radionici. Nikako, međutim, ne mogu da nađem nekog mlađeg ko bi pored mene naučio sve što treba, iako bih ga posle plaćao oko 500 EUR. Zbog toga je jasno da će posle mene ovaj zanat u našem kraju da izumre - sumorno prognozira Slobodan.

Kazandžijsko-kotlarskim zanatom bavili su se i Slobodanov otac Stojan i deda Ugrin iz Krepoljina.

- Već 37 godina imam kazandžijsku radnju u Požarevcu i zove se Krepoljinac, jer sam ja rodom iz tog sela. Imao sam šest godina kad mi je umro deda, ali se sećam da sam i ja nešto "majstorisao" pored njega. Posle sam tajne zanata učio od svog oca, a i dan-danas koristim njihov stari alat koji mi je nezamenljiv u ovom mom poslu, jer sve radim isključivo ručno - priča Slobodan Jovanović.

Ovaj vredni zanatlija u svojoj radionici izrađuje kazane za pečenje rakije raznih zapremina, kazane za topljenje masti i kotliće za riblju čorbu.

- Pošto sve radim ručno, za jedan kazan treba mi oko 25 radnih dana. Težak je to posao, odmah posle rudarskog. I mnogo se oboleva, mahom od astme zbog prašine i otrovnih isparenja jer se koristi sumporna kiselina za omekšavanje lima. Od nje su bolovali i moj otac i deda. Na sreću, ja sam je izbegao, ali mi je sluh oslabio pošto je bučno kad se lim savija lupanjem čekićem, pa na oba uva imam slušne aparate - priča Slobodan.

U radnji Krepoljinac kazani za rakiju koštaju od 1.000 do 4.000 EUR, u zavisnosti od veličine i materijala. Kazani za topljenje masti su 80 EUR, a oni sa ležištem 140 EUR, dok kotlići za kuvanje riblje čorbe koštaju 4.000 i 5.000 dinara.

- Kazane za pečenje rakije najčešće su mi kupovali ljudi iz Šumadije i Homolja, ali i vikendaši. Poslednjih desetak godina opala je potražnja. Ipak, verujem da će situacija da se promeni nabolje, jer se u skorije vreme povećala sadnja voća - nada se Slobodan.

Brine ga i činjenica da je ostao jedini od kazandžija u istočnoj Srbiji.

- Znam da nema nijednog kazandžije sve do Zaječara, možda čak i do Bora. Bio je jedan u Svilajncu, ali on je umro pre nekoliko godina. I on je bolovao od astme, jer je to profesionalna bolest kazandžija - priča Jovanović.

Bakarni kazani

- Kazane za topljenje masti pravim i od bakra. Oni od 100 litara koštaju oko 600 EUR. Međutim, idu slabo, jer je ljudima to skupo, a mora i da se obavi kalaisanje posle desetak godina - kaže Slobodan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.