NavMenu

Vlasinski med postao brend

Izvor: RTS Petak, 15.09.2017. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, pčelari iz Surdulice dobili su rešenje da zaštite geografsku oznaku vlasinskog meda. Da bi mogli da izađu na tržište, neophodna je i sertifikacija. Prednosti zaštićenih proizvoda su dodatna vrednost i konkurentnost na tržištu.

Vlasinski med karakteriše tamna zlatno-žuta boja i aroma lekovitih i drugih biljaka...

- Pčelari će sada moći pod tim nazivom da pakuju i plasiraju svoj med, što bi trebalo da im donese dodatnu vrednost - kaže Vlastimir Spasić iz Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije.

Etiketa je spremna, ostaje da se završe još neki administrativni poslovi. Pčelari, posle brendiranja, očekuju povoljniju cenu i zaštitu kvaliteta.

- Nadamo se boljitku, odnosno povećanju tržišne cene, i uvođenju mladih pčelara u pčelarenje. Samim tim, ekonomski čin nam je najviše bitan, odnosno rast cena na malo i veliko u prodaji ovog asortimana meda - kaže Ivica Kostić, predsednik udruženja pčelara Matica.

Projekat zaštite geografskog porekla finansirale su Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 10.000 EUR.

- Potrebno je još da pčelari dobiju sertifikat i onda će njihov proizvod biti spreman i za izvoz i za domaću upotrebu i distribuciju - kaže Grem Tindal, menadžer programa Evropski progres.


- Kao i u svim projektima, tako će i u projektu brenda meda sa Vlasine opština uzeti učešće, u finansijskom smislu, preko različitih projekata, sve u cilju daljeg razvoja i napretka grada - rekla je Aleksandra Popović, predsednica Opštine Surdulica.

Pčelari kažu da su bagremova i lipova paša podbacile ove godine, ali da će biti livadskog meda sa Vlasine. Udruženje Matica iz Surdulice okuplja oko 90 pčelara sa 3.000 košnica, a brend Vlasinski med stajaće uz one koji pčele čuvaju na Vlasinskoj visoravni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.