Izvor: Novosti | Petak, 15.09.2017.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnavlja se proizvodnja "domaće vakcine"?

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Strateški partner uložiće 40 mil EUR u Institut Torlak i omogućiti da ova ustanova ostane i dalje u državnim rukama - najavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. U nadležnom ministarstvu poručuju da će Torlak proizvoditi naše "domaće" vakcine i serume.

- Nešto manje od godinu dana trudili smo se da nađemo nekoga ko će uložiti novac, a da Torlak ostane srpski. Našli smo investitora koji će da uloži 40 mil EUR i koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija Torlaka - rekao je ministar Lončar, koji poštujući želju investitor ne otkriva ime novog strateškog partnera.

Vest o pronalaženju investitora za Torlak naišla je na pozitivan odjek među stručnjacima. Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog u penziji, za Novosti kaže da se nada da je novi investitor farmaceutska kuća, iako ministar Lončar nije otkrio o kome je reč.

- Ukoliko je strateški partner Torlaka farmaceutska kompanija to bi značilo da ćemo moći da izvozimo vakcine, jer ćemo za njih imati licencu. Međutim, trebalo bi imati u vidu da nije jednostavno obnoviti proizvodnju u Torlaku jer je tehnologija potpuno zasterala, a ono što je još važnije je da nema odgovarajućeg stručnog kadra. Zbog dugog niza godina urušavanja ove ustanove mnogi stručnjaci su napustili posao, znatan broj njih je dobio otkaze od "partijskog" rukovodstva, a značajan broj je penzionisan - kaže prof. Radovanović.

Inače, cilj da Torlak ostane naša kuća i da funkcioniše na višem nivou Vlada je imala još od 2012. godine, kada je donela odluku o obrazovanju koordinacionog tela za vođenje pregovora i predlaganje mera za unapređenje proizvodnje i distribucije imunoloških lekova u Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, čiji je zadatak vođenje pregovora sa zainteresovanima za saradnju sa Institutom.

U vreme kada je na čelu resora zdravlja bila dr Slavica Đukić Dejanović pregovori oko strateškog partnerstva vođeni su sa velikim farmceutskim kompanijama GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur i Pfizer. U vreme mandata dr Đukić Dejanović spekulisalo se i da je švajcarska kompanija Novartis zaintereosvana za Torlak.

Dok je ministarstvo zdravlja vodio dr Tomica Milosavljević, od 2002. do 2011. godine, planirano je da se u pogon za proizvodnju vakcine protiv dečje paralize uloži 3,6 mil EUR. Nažalost, taj poduhvat je propao i Torlak je 2007. godine potpuno obustavio proizvodnju ovog cepiva. Nije sprovedena ni investicija od milion evra za kompletnu obnovu pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa. Osim proizvodnje vakcina, u Torlaku se rade analize i detektovanja brojnih virusa, antialergijski testovi i proizvodi serum protiv zmijskog otrova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.