Izvor: Politika | Petak, 15.09.2017.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

I banka Intesa blokirala prodaju Dijamanta

(Foto: Damir Sencar/Shutterstock )
Osim ruske Sberbanke, svoja potraživanja prema Agrokoru pred srpskim sudovima pokušala je da zaštiti i italijanska banka Intesa koja je, takođe, onemogućila prodaju Dijamanta. To se vidi iz finansijskog izveštaja koji je potpisao privremeni upravnik Agrokora Ante Ramljak. U skladu sa Lex Agrokorom, Ramljak je dužan da javnosti polaže račune na mesečnom nivou.

U poslednjem finansijskom izveštaju, koji je objavljen pre nekoliko dana na sajtu ovog hrvatskog koncerna, navodi se da su "u Srbiji pokrenuti dodatni sporovi, izvršni postupci i privremene mere zabrane raspolaganja imovinom od strane banke Intese i banaka iz Sberbank grupe iz Slovenije i Hrvatske, u pogledu vlasničkih udela u kompanijama u Srbiji".

Kako Politika saznaje, reč je o kreditu od 15 mil EUR koje je Intesa dala Dijamantu iz Zrenjanina. Agrokor u ovoj kompaniji ima 96,15% vlasništva.

U Centralnom registru hartija od vrednosti navodi se da ovaj hrvatski koncern na osnovu rešenja privrednog suda ima zabranu raspolaganja tim akcijama. Kako se navodi, na taj način se obezbeđuje novčano potraživanje u iznosu od 15 mil EUR sa kamatom. To znači da su Ramljaku, osim ruske Sberbanke, prodaju Dijamanta onemogućili i kreditori iz banke Intesa.

Identično izvršno rešenje ima Sberbanka, s tim što je dug Dijamanta prema ovoj ruskoj banci znatno veći i iznosi 100 mil EUR.

Ramljak u finansijskom izveštaju navodi da je uprava podnela žalbu Privrednom sudu u Zrenjaninu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.