NavMenu

Pokrenut postupak zaštite Spomenika prirode Borački krš

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.09.2017. 11:39
Komentari
Podeli
Borački krš (Foto: Aleksandar Parezanović)Borački krš
Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je obaveštenje o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja I kategorije - Spomenika prirode Borački krš.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, Spomenik prirode Borački krš nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji, između Rudničkih, Kotleničkih i Gledićkih planina, na teritoriji opštine Knić. U njegovom obuhvatu su površine u državnoj (79,67%), privatnoj (18,89%) i crkvenoj (1,43%) svojini, ukupno 68,22 hektara. Na zaštićenom području utvrđen je režim zaštite II stepena.

Područje koje se predlaže za zaštitu obuhvata Borački krš, jedinstven geomorfološki objekat geonasleđa Srbije, koji u sinergiji sa specifičnostima flore i faune i kulturno-istorijskim vrednostima u njegovoj neposrednoj blizini čini izuzetnu predeonu celinu.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja, Spomenik prirode Borački krš svrstava se u I kategoriju – međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.


Područje Boračkog krša zajedno za Gružanskim jezerom čini ekološki značajno područje - Akumulacija Gruža, koje je prema Uredbi o ekološkoj mreži identifikovano kao značajno područje za ptice na teritoriji Republike Srbije.

Zavod za zaštitu prirode Srbije predlaže da upravljanje Spomenikom prirode Borački krš bude povereno preduzeću Rezervat Uvac iz Nove Varoši.

Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je 24. decembra 2015. godine, kada je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio Studiju zaštite Ministarstvu zaštite životne sredine, kao nadležnom organu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.