Izvor: RTS | Četvrtak, 14.09.2017.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nacionalna korporacija za osiguranje kredita sprema kontratužbe? - Banke i nezadovoljni klijenti različito o odluci suda

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Prošle nedelje jedna sudska odluka kojom je naloženo da banka plaća premiju osiguranja za stambene kredite osigurane kod nacionale korporacije, a ne klijent, još više je ušančila stavove banaka i korporacije, s jedne, i nezadovoljnih klijenata s druge strane. Jedino što se menja je sudska praksa. Dok se građani zaduženi stambenim kreditima nadaju da će biti sve više presuda u njihovu korist i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita priprema kontratužbe.

Umesto na šalterima banaka klijenti zaduženi stambenim kreditima osiguranim kod nacionlne korporacije sve više su na šalterima sudova. Saša Dević koji ima osiguran stambeni kredit kaže da je prilikom sklapanja ugovora doveden u zabludu je nije znao šta potpisuje.

- Mi smo u bankama kao klijenti informisani od strane referenata koji su bili needukovani, verovatno svesno, da smo mi osigurali kredit, da praktično mi plaćamo osiguranje kod Nacionalne korporacije. To je trebalo da stoji u opštim uslovima poslovanja banke koji su trebali da budu sastavni deo ugovora. Nijedan klijent nije dobio opšte uslove poslovanja banke i ja sam se 14 puta obraćao banci da bih dobio polisu ugovora koju sam platio - kaže Saša Dević.

U Nacionalnoj korporaciji kažu da su klijenti čiji su stanovi osigurani dobijali nižu kamatu, što je bilo u skladu sa zakonom i ne može da predstavlja štetu za korisnike. Naprotiv, šta ako se naloži da klijenti vrate razliku u kamatama koje su plaćali po nižoj stopi.

- Korisnici osiguranih stambenih kredita otplaćuju svoje obaveze po značajno nižim kamatnim stopama, zbog čega na duži vremenski period i ostvaruju značajne finansijske koristi u višestruko većem iznosu od iznosa naplaćene premije - navode u Nacionalnoj korporaciji.

U Udruženju banaka žele da stave tačku na, kako kažu, apsurdne odluke sudova posebno o povraćaju premija. Smatraju da je nedopustivo da neko posle osam godina jednostrano raskida ugovor zbog toga što mu se nešto ne sviđa.

- Temelj na kojem počiva pravni sistem je ugovor i ako poništite ugovor, ako ga obesmislite, vi urušavate čitav pravni sistem, sigurnost koju imate u bilo kom poslovnom aranžmanu - kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Nema narušavanja pravnog sistema, nema ni raskida ugovora. Vraćanjem i premija ostaje na snazi. Samo će taj trošak biti trošak banke, a ne trošak klijenta, s obzirom na veliki benefit koje su banke dobile - kaže Jelena Pavlović iz udruženja CE HA EF.

U Udruženju klijenata CE HA EF smatraju da je Nacionalna korporacija stopostotni jemac banci da će joj u slučaju nemogućnosti otplate kredita klijenata štetu nadoknaditi Nacionalna korporacija, odnosno država Srbija.

- Radi se o jednoj nepoštenoj ugovornoj odredbi, a sve nepoštene odredbe prema zakonu o zaštiti potrošača su ništavne - kaže Jelena Pavlović.

Kako nezvanično saznaje RTS, Nacionalna korporacija pokreće na desetine krivičnih prijava protiv klijenata kojima su oduzeti stanovi zbog prestanka otplate kredita, uglavnom u švajcarcima.

Kako korporacija osigurava 75% vrednosti osigurane nekretnine, to nije dovoljno da se pokrije razlika između vrednosti kredita i prihoda od prodaje stana, pa se tužbom želi nadoknada razlike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE