Izvor: Dnevnik | Sreda, 13.09.2017.| 18:37

Remont novosadske prevodnice ulazi u završnu fazu - Radove vredne 23,3 miliona dinara izvodi Goša montaža

(Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)
Remont novosadske prevodnice na kanalu Novi Sad–Savino Selo, koja je izgrađena još davne 1963. godine, na 4,4 kilometara od ušća s Dunavom, počeli su sredinom juna, a sada ulaze u završnu fazu i biće završeni najkasnije do 15. oktobra.

Radovi vredni 23,3 miliona dinara predviđeni su Programom poslovanja za 2017. godinu Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine, a povereni su firmi Goša montaža.

- Najznačajniji radovi koji se izvode su zamena nosećih lanaca i vodećih točkova na ponirućoj kapiji, zamena gumenih i drvenih zaptivnih elemenata na dvokrilnoj kapiji, kao i antikorozivna zaštita na 2.700 kvadratnih metara metalnih površina - rekao je direktor JVP Voda Vojvodine Slavko Vrndžić.

Novosadska prevodnica je završena 1963. godine i do sada je imala tri remonta. Predstavlja najprometniju prevodnicu na Hidrosistemu Dunav–Tisa–Dunav jer godišnje kroz nju prođe do hiljadu plovila, a prenese se oko 300.000 tona robe.

Maksimalna denivelacija između Dunava i kanala iznosi 9,1 metara, dok je dubina prevodnice 13 metara, kolika je i širina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.