Izvor: eKapija | Sreda, 13.09.2017.| 15:36

Novi Sad dobio 496.000 EUR za solarnu energiju - Prekograničnom saradnjom sa Hrvatskom do obnovljivih izvora

Sa predstavljanja projekta
Projekat Obnovljiva solarna energija (Renewable Solar Energy - R-SOL-E), koji će biti realizovan u okviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske preko IPA projekta EU, predstavljen je u Kongresnom centru Novosadskog sajma, saopštila je gradska uprava Novog Sada.

- Energetska efikasnost je imperativ modernog društva, jer s jedne strane čuvamo životnu sredinu, a s druge ostvarujemo velike uštede. Prekogranična saradnja je sastavni deo puta Srbije ka Evropskoj uniji, i razmena znanja i iskustava sa hrvatskim partnerima će biti od velikog značaja - naglasio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević.

Prema njegovim rečima, Novi Sad je do sada uspeo da obezbedi oko 6,5 mil EUR za različite projekte putem programa kao što su IPA, Exchange 3 i 4, Horizon 2020, a već je uspešno realizovano 27 EU projekata u saradnji sa različitim partnerima. Kako je navedeno u saopštenju, u toku je realizacija još četiri, a pokrajinske i republičke institucije obezbedile su sredstva i za brojne domaće projekte od strane pokrajinskih i republičkih institucija.

Prema rečima pomoćnice v.d. načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Zorice Ninić Stupar, projekat je vredan oko milion evra, s tim da 85% finansira EU, a 15% sami gradovi. Novom Sadu je odobreno oko 496.000 EUR, dok će iz vlastitog budžeta izdvojiti 76.000 EUR. Kako je naglasila Ninić Stupar, konkretan rezultat projekta biće instaliranje 100 svetiljki koje se snabdevaju solarnom energijom i to u delovima grada u kojima nije moguće priključiti javno osvetljenje na distributivni elektro-energetski sistem zbog nepristupačnosti lokaliteta.

Zamenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje sa Novim Sadom na projektu koji će doneti uštede u potrošnji električne energije, omogućiti primenu principa energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Kako je rečeno, današnja konferencija označava i početak realizacije projekta. Rok za realizaciju je 20 meseci, a očekuje se da bude implementiran u februaru 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.