NavMenu

Evelina, prvi zasadi trešnje, vinograd i farma ovaca - Delta Agrar širi proizvodnju u Zaječaru i najavljuje gradnju hladnjače

Izvor: eKapija Sreda, 13.09.2017. 11:14
Komentari
Podeli
Zasad jabuka sa zaštitnom mrežomZasad jabuka sa zaštitnom mrežom
Kompanija Delta Agrar proširila je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju i na istočnu Srbiju. Nakon najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope podignutog u Čelarevu, tokom 2016. i 2017. zasađeno je i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novost u ovom zasadu je nova sorta klupskih jabuka - Evelina, koja će se na našem tržištu premijerno naći već u oktobru, uz ostale klupske sorte Modi, Pink Lady i KIKU, za koje poseduju jedinstvenu licencu o proizvodnji. Kompanija Delta Agrar odlučila se da u Zaječaru podigne i zasade trešnje (30 hektara), pljosnatih breskava (3 ha), kao i šljive italijanske sorte Anđelino (1 ha), koja može da se čuva u hladnjačama i do 3-4 meseca.

Po prvi put podigli su i vinograd, na površini od 7,5 hektara, sa 10 sorti besemenog stonog grožđa, kojeg trenutno na tržištu ima u malim količinama, a veoma je traženo. U kompaniji su odlučili da iskoriste karakterističan nagib terena koji je ovde bio najpogodniji upravo za vinogradarstvo, a očekivani prinos grožđa u punom rodu (2021. godine) je 25 tona po hektaru.

- Podneblje u Zaječaru je vrlo interesantno za nas, posebno zbog nadmorske visine, i zato smo odlučili da se oprobamo sa više voćnih vrsta. Sam način sadnje, konstrukcija zaštitnih sistema i cela tehnologija su vrlo inovativni i zato želimo da pokrenemo i proizvodnju trešanja, breskava i šljiva, baš kao i u jabuka gde smo dominantni već deset godina - rekao je Nikola Milićević, direktor voćarstva u Delta Agraru, prilikom posete grupe novinara iz Beograda i Novog Sada voćnjaku u Zaječaru.

Do sada je u ovo imanje uloženo 10 mil EUR, a plan je da se zasadi svake godine šire za po 100 hektara i da se na ovom prostoru formira voćnjak na površini od 400 ha, u kome će biti zaposleno više od 100 stalnih i oko 600 sezonskih radnika. Već za 2018. planirana je i gradnja hladnjače za jabuke i trešnje, početnog kapaciteta 3.000 tona.

Uz širenje voćarske proizvodnje, kompanija Delta Agrar je odlučila da prvi put uđe i u sektor ovčarstva. Reč je o adaptiranoj farmi Vražogrnac, u blizini voćnjaka u Zaječaru. Ovde zasad, u prvoj fazi, imaju 500 grla, a namera je da dostignu broj od 2.000. Na drugoj lokaciji u Zaječaru, planiraju uzgoj još 2.000 ovaca.

Nove tehnologije dovele do ekspanzije trešnje

Zasad trešnje je novina u proizvodnom asortimanu Delta Agrara. Ova investicija je vredna oko 100.000 EUR po hektaru, a prema rečima Zorana Đogića, category managera za voćarstvo i vinogradarstvo, u pitanju je najsavremeniji zasad u Srbiji i jedan od najmodernijih u svetu. Reč je o holandskim sadnicama, uz primenu holandske i nemačke tehnologije, sa 2.600 sadnica po hektaru. Voće je zaštićeno folijom koja čuva trešnju od pucanja, ako dođe do kišnih dana tokom berbe, a voćnjak je takođe opremljen sistemom za zalivanje kap po kap i automatskom prihranom.

Zasad trešanjaZasad trešanja
- Odlučili smo se za dve vrste zaštitnih sistema, jer smo hteli da ih u samom startu uporedimo - jedan je austrijski, a drugi nemački. Kod austrijskog sistema je folija za zaštitu od kiše odvojena od protivgradne mreže, dok je nemačka tehnologija nešto inovativnija u tu je mreža integrisana u protivkišnu foliju. Folija se koristi i kao deo sistema za zaštitu od mraza, jer se njenim širenjem sprečava hlađenje zemljišta, odnosno prizemnog vazduha, tako da se temperatura održava iznad nule - ističe Zoran Đogić i dodaje kao još jednu novinu sistem za zaštitu od insekata.

- To je gusta mreža koja se postavlja sa strane, kako bi sprečila prolazak štetnih insekata u zasad. Time se omogućava manje hemijskih tretmana, pa će hemijska zaštita biti svedena na minimum, jer nećemo skoro uopšte morati da koristimo insekticide.

U voćnjaku u Zaječaru najviše su zastupljene sorte trešnje koje su najtraženije prvenstveno na zapadnom tržištu, a to su regina i kordija. Pored njih postoji i širok dijapazon drugih sorti, a potrošačima su, naravno, najzanimljivije one krupnijeg i čvršćeg ploda, kao i nešto tamnije boje.

- Trešnja je voćna vrsta koja je u ekspanziji u poslednje vreme, a razlog za to su nove tehnologije, delimično u proizvodnji, ali znatno više u njenom čuvanju. Reč je o poliamidnim kesama koje omogućuju da se trešnja u takvoj ambalaži čuva duže, na temperaturi od 1 do 2 stepena. One dopuštaju da se plodovi sačuvaju po 20-30 dana, pa i više, što nam omogućava da trešnju iznosimo na tržište u dužem periodu i da postižemo različite cene. Sve te nove tehnologije primenićemo u Zaječaru - objašnjava Zoran Đogić.

On takođe naglašava da je Delta Agrar na ovom imanju odlučio da trešnje zasadi na južnoj i severnoj ekspoziciji terena, kako bi njihovo zrenje, pa samim tim i berbu, zbog velikog broja potrebnih radnika mogao da produži na sedam do deset dana. Pun prinos očekuje se u sedmoj godini, i to oko 25 tona po hektaru.

Širenje skladišnih kapaciteta

Nikola Milićević, direktor voćarstva u Delta Agraru, kaže da je za sledeću godinu planirana i gradnja hladnjače za jabuke i trešnje početnog kapaciteta 3.000 tona. Širenjem zasada sukcesivno će se proširivati i skladišni i preradni kapaciteti, a već za sledeću godinu planirano je širenje linije za kalibražu i uvođenje novih sorti.

Nova sorta jabuka - EvelinaNova sorta jabuka - Evelina
- Teritorija opštine Zaječar je veoma pogodna za voće, a mi smo to i dokazali svojim primerom i uporednom analizom klimata i zemljišta. Siguran sam da će u perspektivi i veliki broj malih poljoprivrednih proizvođača da se okrene voćarskoj proizvodnji koja je i deset puta profitabilnija nego bilo koja ratarska - ističe Milićević i dodaje da je kompanija Delta Agrar pre otprilike tri godine počela i saradnju sa kooperantima, ali da još nije reč o velikim površinama - oko 60 hektara.


On podseća i da Delta Agrar voće, pored domaćeg tržišta, plasira i na tržište Evropske unije i Ruske federacije.

Ovčarstvo stabilnije od tova junadi

Prvi uzgoj ovaca, kompanija Delta Agrar organizovala je na adaptiranoj farmi Vražogrnac, koja zadovoljava najsavremenije standarde. Iz Francuske je, u prvoj fazi, uvezeno 235 ovaca i 20 ovnova rase Ile de France, koja je izuzetno prilagodljiva i pogodna za gajenje u zatvorenom prostoru. Osim objekata sa najmodernijim boksovima i mehanizacijom, na farmi je podignuta i savremena laboratorija za veštačko osemenjavanje.

- Ovo je naš novi projekat u okviru stočarske proizvodnje i on je zaživeo u maju 2017. godine. Prethodno je na ovoj lokaciji bila farma junadi, a odlukom menadžmenta kompanije donet je strateški plan da napravimo farmu ovaca. U Zaječaru će se gajiti ukupno 4.000 grla – u Vražogrncu 2.000 i na drugoj lokaciji još 2.000. Plan je da godišnje imamo više od 10.000 jagnjadi - objašnjava Dušan Vrućkić, rukovodilac farme.

Adaptirana ovčarska farmaAdaptirana ovčarska farma
Osnovni cilj je prodaja jagnjadi na domaćem tržištu, a kako budu rasli kapaciteti i proizvodnja prodavaće se i u drugim zemljama, pre svega na Bliskom istoku.

- Glavna karakteristika rase Ile de France, koja se gaji prvenstveno zbog proizvodnje mesa, je brz prirast i mi ćemo ovde imati jaganjce koji će za 90 dana dostizati težinu od 30-35 kg. Planiramo primenu najsavremenije francuske tehnologije, a uz veštačko osemenjavanje očekujemo da premašimo prosek koji kaže da na 100 ovaca dolazi 180 jagnjadi. Trudićemo se da to bude više od 200 - kaže Vrućkić.

Druga farma u Zaječaru je još u fazi rekonstrukcije. Na ove dve lokacije planirano je zapošljavanje oko 20 ljudi.

Inače, Dušan Vrućkić napominje da je ovčarska proizvodnja stabilnija od tova junadi, jer postoji stalni trend rasta prodaje jagnjadi. Pritom, Srbija nema dovoljno jagnjećeg mesa, tako da je sigurnost u ceni i plasmanu bila jedan od povoda da Delta Agrar pokrene ovaj novi projekat.

Evelina

Nova klupska sorta jabuka Evelina zasađena je u Zaječaru na 16 hektara. Novinarske ekipe posetile su voćnjak 12. septembra, kada je u toku bila prva probirna berba, a Nikola Milićević, direktor voćarstva u Delta Agraru, kaže da je očekivani prinos 35 tona po hektaru, dok će u punom rodu iznositi i do 100 tona.

- Evelina je nemačka klupska sorta jabuka slatko-kiselog ukusa, jedna od pet najpriznatijih klupskih sorti u svetu. Izdvaja je i aromatičan miris, a zahvaljujući prirodnoj čvrstini i otpornosti ova jabuka dugo zadržava svežinu i hrskavost tek ubrane voćke.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.