Izvor: Novosti | Utorak, 12.09.2017.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Domaće firme spasavaju Gošu? - Nova šansa za prestanak šestomesečnog štrajka u fabrici vagona

(Foto: YouTube/screenshot)
Ne radimo, čekamo državu da se oglasi, iako smo krajem prošle nedelje dobili ponudu od pojedinih domaćih kompanija da nam one uplate po 30.000 dinara po radniku da bismo nastavili proizvodnju, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujčić, za Novosti.

Radnici Goše su kao uslov za nastavak proizvodnje posle više meseci štrajka tražili da im se prvo isplati po 30.000 dinara. To je, kažu, i na sastanku u Vladi Srbije obećano pre desetak dana, ali "uplata nikako da legne".

- Nismo sami - kaže Vujčić. - Dugi niz godina smo radili s partnerima, kvalitetno, predano, profesionalno. I sada su oni hteli da pomognu. Ponudili su nam oko 10 miliona dinara, ali radnici sada traže da Vlada garantuje nastavak proizvodnje i posle tih mesec dana.

Vujčić ne želi da kaže koje su to domaće kompanije ponudile novac. Navodi i da su još u petak poslali pismo Vladi Srbije i ministru Kneževiću kojim su ih obavestili o novonastaloj situaciji i zatražili potvrdu da će prethodno postignut dogovor važiti, ali se do ponedeljka niko nije javio.

- Planirali smo da radikalizujemo štrajk, da se opet pojavimo u Beogradu, ali juče nam je iz naše Skupštine opštine javljeno da će danas u 10 časova doći neka delegacija koja bi pregovarala o novoj kupovini Goše od slovačkih vlasnika. Kad smo čekali do sada, čekaćemo još koji dan - kaže Vujčić.

Vujčić kaže da se od radnika traži da počnu da rade i isporuče dva putnička vagona Železnicama Srbije, kao i da su radnici spremni da odmah počnu da rade. Ali, kako kaže, pošto su prevareni nebrojeno puta, prvo zahtevaju obećanih 30.000 dinara.

- Mi tražimo da dobijemo ono što smo ranije zaradili, a ne da radimo kako bi nam poslodavac još više dugovao - kaže Vujčić.

U fabrici se, inače, nalazi 11 teretnih vagona koji su bili urađeni za potrebe prethodnog vlasnika, slovačke kompanije ŽOS, koji bi mogli da budu isporučeni Železari u Smederevu.

Država dala 250.000 EUR

Fabriku Goša je aprila ove godine ŽOS prodao kiparskoj firmi Lisnart, čiji predstavnici nisu bili ni na jednom sastanku sa radnicima. Zaposleni u Goši su počeli štrajk krajem marta jer im se duguje tridesetak plata, svakom po oko 700.000 dinara, pa je država izdvojila 250.000 EUR za isplatu po 60.000 dinara i uplatila zdravstveno osiguranje do kraja septembra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.