NavMenu

Vrednost izvoza u Rusiju 471 mil USD u prvoj polovini 2017. - Do kraja godine očekuje se više od milijarde

Izvor: eKapija Utorak, 12.09.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Izvoz iz Srbije na rusko tržište u prvoj polovini godine vredeo je 471 mil USD i veći je za 24,1% u odnosu na isti period 2016, a očekuje se da premaši milijardu dolara do kraja 2017, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Na rusko tržište u prvoj polovini 2017, najviše smo izvozili sveže jabuke, jagode, trešnje, višnje, hula hop čarape, hartiju i karton, lekove, pneumatske spoljne gume, centrifugalne pumpe, proizvode od aluminijuma.

Izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije beleži rast u segmentu plasmana voća od 11%, mlečnih proizvoda 6,5%, povrća 10,5%, mesa i prerađevina za čak 186% i pića 36%, rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Rusiji.

Kako se dodaje, uvoz iz Ruske Federacije od januara do kraja juna beleži rast od 1,6%. Uvezeno je robe za 809,4 mil USD, najviše sirove nafte, prirodnog gasa, aluminijuma, rude gvožđa, žice od rafinisanog bakra. Ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvom polugođu iznosila je skoro 1,3 mlrd USD.

U saopštenju je navedeno i da je Ruska Federacija treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište karakteriše startna, cenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.


O značaju rezultata srpskog izvoza u Rusiju svakako govori i faktor udaljenosti od preko 2.200 kilometara, koji i pored visokih transportnih troškova i uticaja na finalnu cenu proizvoda, ne ograničava tražnju jer je srpski proizvod cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca. Taj trend, kako ocenjuju privrednici, treba zadržati i unaprediti saradnju, jer potencijal nije ni izdaleka iscrpljen, dodaje se u saopštenju PKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.