Izvor: N1 | Utorak, 12.09.2017.| 12:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Belgijskoj kompaniji Elicio odobrena sredstva za vetropark Alibunar - Kredit IFC vredan 19,1 mil EUR

Ilustracija
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, odobrila je kredit od 19,1 mil EUR belgijskoj kompaniji Elicio, za izgradnju vetroparka u Alibunaru, snage 42 megavata, saopštio je IFC.

UniCredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond Zeleno za razvoj (GGF) su se saglasili da za projekat obezbede dodatnih 40 mil EUR, što će pomoći da se u Srbiji podstakne proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, kao i da se unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

Projekat će pomoći i da Srbija ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici.

- Veliko angažovanje i podrška IFC dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u oblasti OIE - rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmene Zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

On podseća da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom na to da 70% naše proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno imamo neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

- Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i do 2018. zaposli između 70 i 100 radnika.

Alibunar je drugi projekat kompanije Elicio, koja u Vojvodini gradi i vetropark Malibunar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.