Izvor: RTV | Utorak, 12.09.2017.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još 60 radnika kikindske Livnice tehnološki višak - Otpremnina 150 EUR po godini staža

(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Još 60 radnika kikindske Livnice od oktobra će biti proglašeno tehnološkim viškom i napustiće firmu uz odgovarajuće otpremnine. Veći deo njih prijavio se za dobrovoljan odlazak, dok je ostatak radnika primoran da ode.

Novi vlasnik Livnice Cimos u Kikindi, italijanski investicioni fond iz Vićence, koji je preuzeo kompaniju pre nekoliko meseci, poslaće kući još 60 radnika, kao meru novog poslovnog uređenja. U Savezu samostalnih sindikata ističu da je 90% njih bilo dobrovoljno prijavljeno za odlazak, dok je ostatak primoran da ode.

- Prema novom kolektivnom ugovoru, otpremnina je sada nešto veća nego što je bila, odnosno iznosi 150 EUR po godini staža - kaže Ilija Drljić, predstavnik Saveza samostalnih sindikata.

U saopštenju kompanije Cimos istaknuto je da nastavljaju sa izvođenjem nacrta poslovnog restrukturiranja u svim regijama gde su prisutni sa svojim proizvodnim lokacijama. Poslovno uređenje uključuje niz mera na različitim organizacionim nivoima, među kojima su prodaje, zatvaranja ili odlazak radnika uz otpremnine, dodaju.

Nakon odlaska ove grupe radnika, Livnica u Kikindi imaće 520 zaposlenih.

- Kada je reč o ovoj godini, sigurno neće više biti viška zaposlenih, a nadam se da se i u narednim godinama to više neće dešavati - kaže Ilija Drljić.

Masovna otpuštanja u kikindskoj Livnici počela su 2014. godine i od privatizacije 2004. do sada, ovaj nekadašnji autoindustrijski i livački gigant napustilo je oko 1.300 radnika.

Inače, i radnici FAM u Sečnju, iz sastava kikindske Livnice, odnosno, slovenačke kompanije za proizvodnju delova za autoindustriju Cimos, upućeni su nedavno na kolektivni godišnji odmor sa kog se više neće vraćati na svoja radna mesta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.