Izvor: Vijesti | Utorak, 12.09.2017.| 10:03

Proizvodnja u podgoričkom Novom duvanskom kombinatu počinje u novembru - BMJ Industries uložio oko 13 mil EUR

(Foto: underworld/shutterstock.com)
Početak proizvodnje u Novom duvanskom kombinatu realno se može očekivati do kraja novembra ove godine, kaže izvršni direktor Gabrijele Arveda.

- Sve trenutne odluke i aktivnosti imaju isključivi cilj da se što pre počne sa proizvodnjom. Nova fabrika je izgrađena, u toku je proces priključenja na infrastrukturu i priprema za instalaciju opreme. Do kraja septembra će u Crnu Goru pristići 80% mašina i opreme koje su nam potrebne za početak proizvodnje, a paralelno ćemo raditi na pribavljanju svih potrebnih dozvola od nadležnih organa. Tako, realno možemo očekivati početak prodajne proizvodnje do kraja novembra 2017. godine - kazao je Arveda.

U halu je useljena oprema vrednosti 600.000 EUR, u Luci Bar se nalazi oprema vrednosti 1,6 mil EUR, u skladište Zetatransa je pristigla oprema čija je vrednost 1,8 mil EUR i do kraja meseca stiže oprema vredna 4,5 miliona.

Fabrika Novog duvanskog kombinata prema ugovoru trebalo je da bude završena još u februaru ove godine, a u aprilu su potpredsednik Vlade Milutin Simović i predstavnici investitora, arapske kompanije BMJ Industries, najavili početak proizvodnje cigareta najkasnije u junu, ali se to nije desilo.

Investitor je do sada navodno uložio oko 13 mil EUR za kupovinu zemljišta nove fabrike, izgradnju fabrike i kupovinu nove proizvodne opreme, ali još nisu definisani svi tehnički detalji.

Nakon procene ulaganja izdaće se nove deonice, a BMJ će sticati akcijski kapital NDK proporcionalno njegovoj investiciji. Ovaj postupak je detaljno propisan Sporazumom o dokapitalizaciji potpisanom s Vladom i Glavnim gradom potpisanim u februaru prošle godine.

Glavni grad u Novom duvanskom poseduje 30,08% akcija, dok je većinski vlasnik Vlada (69,9%). Na investitora bi bile prenete te akcije kada završi investiciju.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 mil EUR. Arapi su ponudili da u osnovna sredstva ulože 18 mil EUR, a u obrtna dva miliona.

Novi duvanski obezbediće više od 100 novih radnih mesta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.