Izvor: Blic | Subota, 09.09.2017.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Referentna kamatna stopa na minimumu - Da li će dinarski krediti konačno biti povoljniji?

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Centralna banka donela je nedavno odluku da nakon godinu dana spusti kamatnu stopu sa četiri na 3,75%. Ekonomski analitičari, ali i pojedini bankari, kažu da će se to odraziti na cenu novca, što u prevodu znači da privreda i građani mogu da očekuju pojeftinjenje kredita u domaćoj valuti.

Ipak, to smanjenje neće biti jednako spuštanju referentne kamate.

Podsetimo da je referentna stopa pre samo dve godine bila 7,5%, u 2014. godini 9%, dok je 2008. dostizala nivo od čak 18%. Da kamatne stope gotovinskih dinarskih kredita nisu podjednako pratile pad referentne stope NBS, pokazuje to da su one sa oko 23% za 10 godina pale na sadašnjih 12%.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da je smanjenje referentne stope opravdan potez NBS u uslovima niske inflacije i stabilnog bankarsko-finansijskog sektora.

- Pad referentne stope trebalo bi da dovede dalje do pojeftinjenja pozajmica banaka. Ovo je direktna poruka da je novac pojeftinio i da banke plasiraju kredite po nižim kamatama. Ipak, tu ne postoji simetrija i banke uvek u manjem procentu od sniženja referentne kamate smanjuju svoje aktivne stope. To bi trebalo da podstakne kreditnu aktivnost koja je inače na niskom nivou - ističe Hanić.

Iako ni bankare ne čudi ovakva odluka NBS, vrlo su obazrivi u proceni efekata koje će ona izazvati. Oni navode da će dinarski krediti biti povoljniji, ali ne preciziraju koliko. U Societe Generale banci kažu da je prošle godine bio izražen trend snižavanja referentne stope, što je dovelo do pojeftinjenja i rasta tražnje dinarskih kredita.

- Trend daljeg snižavanja u 2017. nije u istom intenzitetu kao prošle godine. U svakom slučaju, nivo referentne stope ima uticaja na međubankarsko tržište novca, koje formira belibor, koji se najčešće koristi kao bazna stopa prilikom odobravanja dinarskih kamata. Usklađivanje prvih narednih anuiteta kredita u skladu sa dinamikom iz ugovora, znači istovremeno i relaksaciju za klijente, jer im je zbog niže bazne stope niža i mesečna rata - naglašavaju u Societe Generale banci.

Predsednik IO NLB banke Branko Greganović ističe da će se ova mera NBS odraziti pre svega na kamatne stope na kredite odobrene iz dinarskih izvora.

- U slučaju da se takav trend nastavi, doći će do daljeg snižavanja kamata, ali do kraja ove godine ne očekujemo osetnije snižavanje - objašnjava Greganović.

U Eurobanci ipak ne očekuju da će doći do daljeg pada kamata na dinarske kredite.

- Posebno imajući u vidu da je ovo istorijski minimum kamatnih stopa na dinare. Oni su već sada vrlo blizu cena deviznih kredita - kažu u Eurobanci.

I kamate niže za isti procenat

U Banci Intesa smatraju da je snižavanje referentne kamatne stope dodatni podstrek NBS jačanju kreditne aktivnosti i privrednom rastu zemlje.

- Posledično, kamatna stopa na sve kredite u dinarima koji su vezani za referentnu kamatnu stopu će automatski biti snižena za iznos smanjenja referentne stope - navode u toj banci.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.