NavMenu

TENT dobija postrojenje za odsumporavanje - EPS i japanski Mitsubishi Hitachi Power System potpisali ugovor vredan 167 mil EUR

Izvor: Beta/Tanjug Nedelja, 10.09.2017. 16:37
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i japanski Mitsubishi Hitachi Power System potpisali su u petak, 8. septembra 2017. godine, ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A (TENT). U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOCHU i domaća firma MPP Jedinstvo iz Sevojna.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je prilikom potpisivanja ugovora rekao da će postrojenje za odsumporavanje u četiri bloka TENT A obezbediti sigurnost elektro-energetskog sistema i smanjiti emisiju sumpor-dioksida za devet puta.

Antić je naglasio da će emisije biti smanjene sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa svim obavezama i direktivama koje je Srbija preuzela.

- Projekat je vredan 167 mil EUR, a finansiraće se povoljnom kreditnom linijom Japana sa godišnjom kamatom od 0,6%. Grejs period će biti pet godina, a otplata 10 godina - rekao je Antić i dodao da će 50% radova koji će trajati 42 meseca pripasti srpskim kompanijama što će im omogućiti da zarade, podignu transfer tehnologije i steknu nova iskustva.

Do sada je, prema rečima Antića, u zaštitu životne sredine od zagađenja uloženo 200 mil EUR, a od ove godine do 2025. godine planirane investicije su 900 mil EUR.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije Milorad Grčić rekao je da se na realizaciju projekta čekalo pet godina.

Grčić je rekao da će postrojenje omogućiti da termoelektrane rade po ekološkim standardima i dodao da ćemo u narednih 20 godina imati mogućnost da po modernim evropskim standardima proizvodimo električnu energiju.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara. Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Ovo će biti drugo postrojenje za odsumporavanje, nakon što je jedno već izgrađeno u Kostolcu B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.