Izvor: eKapija | Petak, 08.09.2017.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gondola Kalemegdan-Ušće prevoziće 3.000 putnika na sat - Očekuje se rasterećenje javnog prevoza, mesta u kabinama i za bicikliste

Ilustracija (Foto: superjoseph/shutterstock)
Gondola koja će povezati Kalemegdan i novobeogradski park Ušće biće duga oko 1 km, a neuobičajeno putovanje iz jednog u drugi deo grada trajaće oko pet minuta.

Ranije najave o novom prevoznom sredstvu u Beogradu potvrđene su i Planom detaljne regulacije za gondolu Kalemegan-Ušće, koji će Grad Beograd staviti na rani javni uvid od 13. do 27. septembra 2017. godine. Njime je obuhvaćen prostor od 10,7 hektara u gradskim opštinama Star grad i Novi Beograd.

Plan predviđa da u delu stanice Kalemegdan gondolski prostor obuhvati deo šetališta i zelenih površina najvećeg gradskog parka, pa bi stajalište bilo lokalizovano nadomak raskrsnice Karađorđeve ulice i Bulevara vojvode Bojovića. U delu novobeogradske stanice Ušće, preliminarna granica Plana obuhvata delove Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle, na čijem ukrštanju bi, kod skejt parka, trebalo da se nalazi stajalište.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila na visini 106 metara. Ukupna dužina trase u tom slučaju iznosila bi jedan kilometar i bila bi bez preloma.

Gondola će prevoziti 3.000 putnika na sat u oba smera. Predviđeno je da žičara ima od 30 do 35 kabina koje će moći da prime između 10 i 35 putnika, a biće prilagođene i osobama sa invaliditetom i biciklistima.

Minimalna visina donje ivice kabine biće 4,5 metara iznad prizemnih objekata i javnih saobraćajnih površina, šest metara od nivoa primarnih infrastrukturnih vodova i 12 metara od nivoa reke Save pri najvišem vodostaju.

Planom je predviđeno da pre izrade urbanističkih projekata i projekata parcelacije bude izrađen idejni projekat sa studijom opravdanosti za trasu gondole.

Pozitivan saobraćajni i turistički aspekt

Osim atraktivnosti gondole, od izrade i sprovođenja ovog Plana očekuju se pozitivni efekti i sa saobraćajnog aspekta, uključujući unapređenje kvaliteta i ponude postojećeg sistema javnog gradskog prevoza, rasterećenje postojeće saobraćajne mreže, unapređenje bezbednosti i komfora kretanja za pešake i bicikliste, te smanjenje zagađenja koje potiče od konvencionalnih oblika prevoza.

- Uvođenjem žičare kao alternativnog vida prevoza biće omogućeno povećanje celogodišnje turističke ponude grada - ističe se u Planu.

Uslov za realizaciju ovih efekata jeste da se u sprovođenju planskog rešenja u najvećoj meri očuva i zaštiti postojeće kulturno nasleđe na Kalemegdanskoj tvrđavi i prirodna dobra na prostoru parka Kalemegdan i parka na Ušću.

Prema najavama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, radovi na gondoli od Kalemegdana do Ušća trebalo bi da počnu na proleće 2018.

Ceo Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegan-Ušće, koji je za potrebe investitora, Skijališta Srbije, izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, možete pogledati ovde:

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.