NavMenu

Kreće provera propisa u vezi sa izduvnim gasovima iz vozila - Moguće veće olakšice za električne automobile

Izvor: Beta Petak, 08.09.2017. 11:44
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u Srbiji država će pokrenuti preispitivanje propisa koji se odnose na emisije izduvnih gasova iz vozila, rekao je u četvrtak, 7. septembra 2017. godine, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

- Trenutni kvalitet vazduha u Srbiji nije loš, ali mesta za poboljšanje ima. Zbog toga ću pokrenuti pitanje kvaliteta izduvnih gasova u saobraćaju. Očekujem da u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova dođemo do rešenja koja treba da budu osvežavajuća - kazao je Trivan novinarima.

Kako je dodao, razmotriće se i zašto se za uvoz polovnih automobila ne naplaćuju ekološke takse, dok se ta taksa za nove automobile naplaćuje.

Trivan smatra i da olakšice za uvoz električnih automobila moraju biti veće, a veće povlastice vlasnici moraju imati i pri njihovom korišćenju.

Sve te izmene propisa omogućile bi, prema njegovim rečima, bolji kvalitet vazduha u Srbiji, kome osim izduvnih gasova iz vozila prete i štetni gasovi iz fabričkih postrojenja.

On je najavio i preispitivanje rada automatskih mernih stanica za kontrolu vazduha, od kojih veliki broj povremeno nije bio u funkciji, jer prema nedavno objavljenoj analizi Svetske zdravstvene organizacije, nije bilo novca za njihovo tekuće održavanje.

Trivan je kazao da se razmišlja i o povećanju njihovog broja, kao i o reviziji parametara koji te stanice prate, kako bi dobijeni podaci zdravstvenim radnicima na bolji način pomagali u prevenciji bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.