NavMenu

PKS predložila 60 izmena i dopuna propisa

Izvor: Tanjug/Beta Petak, 08.09.2017. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadez kazao je u četvrtak (7. septembra 2017. godine) da je u novoj analizi efekata propisa od značaja za privredu predloženo 60 izmena i dopuna propisa, a inicijative su došle iz kompanija. On je na prezentaciji Šeste kvartalne analize propisa novinarima rekao da PKS učestvuje u više od 100 radnih grupa kada je reč o donošenju i pisanju novih zakona.

- Urpavo smo završili i dali svoje komentare i prvo treba da izađe nacrt Zakona o privrednim društvima, zatim izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

Radi se i na izmeni pravilnika o uvozu i izvozu otpada kao sirovine i uz pomoć premijerke smo prošle nedelje uspeli da uklonimo kočnicu za oko 70 dozvola koje su bile na čekanju kada je formirano novo ministarstvo, rekao je Čadež.

Naveo je i neke od primera inicijativa - za izmenu Zakona o ulaganjima i Uredbe o uslovima i načinu privlačenju direktnih investicija koje imaju za cilj da omoguće bescarinski uvoz opreme koja predstavlja ulog ulagača i domaćih investitora, pošto se trenutno ta mogućnost daje samo stranim investitorima.

Zatim inicijativa za izmenu Zakona o upravljanju otpadom, za koju Čadež kaže da bi podigla konkurentnost, na primer, cementnoj industriji, što bi uticalo i na građevinarstvo jer bi neopasni otpad mogao da se koristi. Zatim inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o duvanu pošto proizvođači duvana nemaju mogućnost da uslužno obrade duvan i obrađen ga prodaju proizvođaču duvanskih proizvoda ili izvezu preko izvoznika duvana itd, kao i inicijativa za izmenu i dopunu Uredbe o privremenim uslovima za obavljanje prometa brašna.


Prezentaciji kvartalne analize propisa PKS prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić koja je novinarima kazala da je došla da čuje predloge privrednika.

- Dobro je da imamo stalni dijalog sa Privrednom komorom i privrednicima i zahvaljujući tome promenili smo 25 podzakonskih akata da bi olakšali poslovanje - rekla je Brnabić.

Institut Kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu ustanovljen je Zakonom o privrednim komorama kao novi mehanizam komunikacije PKS i Vlade Srbije. Kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu PKS priprema i periodično dostavlja Vladi Srbije.

Prezentaciji su prisustvovali i istaknuti privrednici koji vode najznačajnije srpske kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.