Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.09.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

UniCredit banka Srbija i belgijski Elicio ulažu u obnovljive izvore energije - Za vetropark Malibunar 9,8 mil EUR

Vetropark Malibunar
UniCredit banka Srbija i Electrawinds Mali WF, domaća kompanija u stopostotnom vlasništvu belgijske firme Elicio NV, potpisali su ugovor o dugoročnom finansiranju u ukupnom iznosu od 9,8 mil EUR za razvoj, izgradnju i poslovanje vetroparka Malibunar.

Kako se navodi u saopštenju UniCredita, izgradnja vetroparka započela je u novembru 2016. godine, a nakon detaljne analize regulatornih, pravnih i tehničkih aspekata, kao i osiguranja, 31. avgusta je puštena prva tranša kredita u iznosu od 3,2 mil EUR.

UniCredit banka Srbija je jedini kreditor na projektu, a sredstva su obezbeđena iz kreditne linije Fonda "Green for Growth" (GGF). Finansiranje je dopunjeno kratkoročnim finansiranjem PDV-a i Hedžing Sporazumom o zaštiti od drugih rizika.

Ukupna vrednost investicije u vetroelektranu Malibunar, u Južnom Banatu, iznosi oko 14 mil EUR. Vetropark će se sastojati od 4 vetroturbine Senvion MM 100 ukupnog instaliranog kapaciteta od 8 megavata. Procenjuje se da će nakon završetka izgradnje Malibunar proizvoditi električnu energiju od 25 gigavat sati na godišnjem nivou i snabdevati električnom energijom oko 7.200 domaćinstava. Istovremeno, ovaj projekat će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida od 15.800 tona godišnje.

- Činjenica da još jednom učestvujemo u projektu od velikog značaja za zemlju je dokaz da nastavljamo da pratimo i podržavamo razvoj ovog sektora. To pokazuje i naš portfolio koji danas uključuje i mini hidroelektrane i solarne parkove. Kao pionir na lokalnom tržištu, naše ambicije su velike i nastavićemo da idemo u ovom smeru - rekla je ovom prilikom Čila Ihas, predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija.

Ludo Vandervelden, generalni menadžer kompanije Elicio NV, istakao je da je belgijska firma ponosna što je ovo prvi projekat za koji je omogućeno finansiranje nakon novih uredbi koje je Vlada Srbije usvojila u junu 2016. godine.

- Istovremeno, to dokazuje kvalitet našeg projekta Malibunar i poverenje koje i Elicio kao investitor i UniCredit kao kreditor imaju u državu Srbiju. UniCredit ima solidno iskustvo u finansiranju obnovljivih izvora energije u Centralnoj i istočnoj Evropi i snažno prisustvo u Srbiji, što ga čini pouzdanim finansijskim partnerom sa kojim smo uspostavili dugoročni odnos - rekao je Vandervelden.

Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, u junu 2017. godine unapređene su uredbe o obnovljivim izvorima energije, čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje drugog vetroparka kompanije Elicio NV, koji se nalazi u blizini vetroparka Malibunar. U vetroelektranu Alibunar (42 MW), koja će se sastojati od 21 turbine, biće uloženo oko 80 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.