NavMenu

Svake treće nedelje u mesecu besplatni lekarski pregledi širom Srbije - Prvi 17. septembra

Izvor: RTS Četvrtak, 07.09.2017. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Svaki drugi stanovnik Srbije ima visok pritisak, a hipertenzija je sve češća dijagnoza i kod dece i kod mladih. Ministarstvo zdravlja zato pokreće projekat besplatnih pregleda, kada će svake treće nedelje u mesecu biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se sa besplatnim pregledima krenuti u nedelju, 17. septembra, kada će se građanima meriti šećer, krvni pritisak, radiće se EKG.

Besplatni pregledi obavljaće se u svim opštim bolnicama u Srbiji, četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu, kao i kliničkim centrima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Od 8 do 16 časova biće, kaže ministar, organizovani preventivni pregledi za sve građane, bez obzira na to imaju li knjižicu ili ne.

- Gledaćemo da to i spustimo na domove zdravlja. Hoćemo da ukažemo ljudima da imaju problem, da krenu sa lečenjem - naglasio je ministar zdravlja.

Svakog meseca će, napominje, moći da se urade druge dijagnostičke procedure.

Sledeće nedelje sa ministrima prosvete i populacione politike, ministar zdravlje će obilaziti škole kako bi se deci ukazalo da vode računa o svom zdravlju.

- Moramo da pokušamo da izbacimo da im prioritet budu kompjuteri i da ih nateramo da ne jedu nezdravu hranu. Idemo sa predavanjima o zdravstvenoj zaštiti, da ih sklonimo od brze hrane, masnog - naveo je Lončar.

Odgovarajući na pitanje šta uraditi da se unapredi kvalitet rada u unutrašnjosti, ministar zdravlja je rekao da će stručnjaci sa svojim kolegama ići po Srbiji, kako bi se, kaže, u celoj zemlji radilo kao i u Beogradu.

Lončar ističe da će se uskoro nabaviti najnovija verzija sajber noža.

- Došli smo u situaciju da imamo novac. To je nož za kičmu, mnogo je preciznije zračenje, manje se ostaje u bolnici - naglasio je Lončar.

Kada je reč o povećanju plata, Lončar je rekao da ne želi da priča o procentima za povećanje plata u zdravstvu, ali je rekao da će "na zdravstvo svakako otići najviše".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.