Izvor: Novosti | Četvrtak, 07.09.2017.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Barska luka dobila novi kontejnerski kran vredan 6,4 mil EUR

Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)
Produktivnost kontejnerskog pretovara u Port of Adria biće utrostručena nakon što je na Gatu 1 instaliran kran nosivosti 68 tona, čija je vrednost 6,4 mil EUR. Zvaničnim presecanjem vrpce predsednik grupacije Global Ports Holding Mehmet Kutman i premijer Crne Gore Duško Marković pustili su u rad novi kontejnerski kran, u privatizovanom delu barske luke.

Opremom kojom je do sada raspolagala Port of Adria za sat vremena moglo se pretovariti 17-18 kontejnera. Novi kran, zajedno sa ostalim realizovanim investicijama u opremu i u informacioni sistem, povećava produktivnost kontejnerskog pretovara koji će se utrostručiti u odnosu na period pre privatizacije. To znači da će se za sat pretovarati 50 kontejnera, što je blizu kapaciteta koje imaju konkurentne luke u regionu. Kran omogućava servisiranje većih kontejnerskih brodova, sa dosegom od 42 metra prema moru, odnosno 14 metara na kopnu i opcijom da obavlja istovar dva kontejnera istovremeno.

Deo Luke Bar pre tri godine kupio je Global Ports Holding, međunarodni lučki operater osnovan 2004. godine. Predsednik grupacije Mehmet Kutman je kazao da je Crna Gora bila prva destinacija razvoja van granica Turske.

- Poslali smo ovde tim, videli ogromno prostranstvo, staru opremu i praktično bez tereta, što je najbolja stvar za investitora, zato što možete da završite investiciju i povećate teret - kazao je Kutman, ističući da je izvršnom direktoru Port of Adria dao zadatak da u narednih pet godina dostignu pretovar od 250.000 tona.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da Crna Gora želi da razvija i unapređuje svoj poslovni ambijent, da stvara prijateljsko okruženje za investitore.

Iz kompanije je saopšteno da je nabavka krana deo obaveznog investicionog programa koji novi većinski vlasnik Port of Adria - kompanija Global Ports Holding, realizuje u skladu sa kupoprodajnim ugovorom. Dosad su realizovane investicije u vrednosti od 11,4 mil EUR. Kompletan investicioni program biće ispunjen nakon rekonstrukcije južne obale Gata 1.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.