Izvor: Politika | Četvrtak, 07.09.2017.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruske železnice zainteresovane za Gošu? - Razgovori sa lokalnom samoupravom 12. septembra

Ilustracija (Foto: J5M/shutterstock.com)
U fabrici šinskih vozila Goša i dalje traje štrajk. Nakon protesta u Beogradu, a potom i u samoj Smederevskoj Palanci, štrajkači su se povukli u krug fabrike gde čekaju ishod najnovijih pregovora koje, kako kažu, sami iniciraju.

- Razgovarali smo sa nekim našim kupcima, u pitanju je nekoliko firmi, da nam daju novac unapred i da odradimo posao za njih. Više bez para niko od nas neće, niti može da radi - kaže za Politiku Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora, navodeći da čekaju ishod ovih pregovora.

Upitan šta je sa dva vagona koje bi trebalo da završe za Železnice Srbije, pod uslovom da im se isplati prva tranša od 30.000 dinara po radniku, Vujičić navodi da je reč o dva vagona za Srbija voz.

- Ako nam se uplati prvi deo koji je obećan, odradićemo taj posao kao minimum procesa rada, a štrajk nećemo prekidati jer mi ne možemo da živimo od tih 30.000. Ali, da su hteli da ispune dogovor, novac bi nam već "legao".

Da ipak ima nekih nagoveštaja za izlazak iz polugodišnje agonije i lavirinta u Goši, potvrđuju najnovije najave iz opštine Smederevska Palanka.

- Rukovodstvo opštine nam je reklo da u utorak, 12. septembra, dolaze predstavnici ruskih železnica u opštinu. Navodno, oni imaju plan i ponudu da sa nekom slovačkom firmom, koja nema veze sa našim bivšim vlasnikom, otkupe Gošu. Ali, svi pričaju i obećavaju - kaže Vujičić.

On smatra da država "pere ruke" od radnika FŠV Goša. To je jasno, kaže, iz priče koju ponavljaju stalno da su oni privatna firma.

- Istina je da smo privatna firma, ali zakon o radu ne razlikuje radnike privatnih i drugih firmi. Poenta je u tome da država ne zna kako da objasni ljudima u Srbiji zašto su dozvolili da taj privatnik ne plaća porez i doprinose radnicima pet godina. Gurnuli bi oni nas i u stečaj, ali kako da objasne zašto neko nije radio svoj posao - kaže Milan Vujičić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.