NavMenu

U Srbiji 90.000 hektara zemljišta u rukama stranaca

Izvor: Novosti Četvrtak, 07.09.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Srbija je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uspela da poboljša većinu loših rešenja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), pa će stranci moći da kupe tek dva hektara zemlje, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U Srbiji se između 80.000 i 90.000 hektara zemljišta nalazi u rukama različitih srpskih firmi, čiji su osnivači kompanije iz drugih država, rekao je Nedimović i dodao da su srpske oranice trenutno u rukama stranaca uglavnom iz evropskih zemalja, iz Mađarske, Hrvatske, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On kaže da je Srbija izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uspela da poboljša većinu loših rešenja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da će stranci kao privatna lica moći da kupe samo dva hektara zemljišta i to tek za deset godina, jer će toliko morati da budu nastanjeni u Srbiji.

- Važno je da država ima pravo prečeg kupca, pa će ko poželi da proda zemlju građanima drugih država, morati prvo da je ponudi Srbiji. Međutim, strance zasad odbija visoka cena jer je hektar najatraktivnijih oranica od 12.000 do 15.000 EUR - rekao je Nedimović.

Podsetio je i da je Srbija još 2008. godine SSP-om omogućila da strane kompanije imaju isti tretman kao i domaće, čime im je omogućeno da osnuju firme u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje početak gradnje farmi koje su u vlasništvu nemačke kompanije Tonnnies, ministar kaže da su oni dobili zemlju u zakup.

- Zrenjanin i Kikinda su u proceduri i sledeći je Sečanj. Do kraja godine očekuje se početak gradnje, prvo u Zrenjaninu, a u 2018. i početak rada. Jedan od uslova za investiciju bila je gradnja novih objekata - navodi Nedimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.