NavMenu

Moderne betonske kuće na kredit uskoro i u Srbiji - Banjalučka firma Grad Projekt Studio osmislila novi sistem poluprefabrikovane gradnje (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 06.09.2017. 14:41
Komentari
Podeli
Modul Houses je novi sistem poluprefabrikovane, "čvrste" gradnje porodičnih kuća od betonskih elemenata koji su u potpunosti razvili i osmislili stručnjaci banjalučke firme Grad Projekt Studio. Radi se o moderno dizajniranim individualnim ili dvoporodičnim stambenim objektima najvišeg kvaliteta, po pristupačnim cenama.

Firma Grad Projekt Studio je osnovana krajem 2014. godine u Banjaluci kao kćerka firma Biroa za projektovanje i inženjering Grad Projekt, sa ciljem razvoja sistema modularne, poluprefabrikovane gradnje Modul Houses na teritoriji BiH. Grad Projekt Studio je članica Grad Projekt Grupe, koju osim njega čine i Grad Projekt Biro koja posluje u Sloveniji i EU i Serbia Projekt Biro namenjen tržištu Srbije.

Suština koncepta Modul Houses je u modularnosti elemenata čijim se različitim slaganjem dobijaju različiti "modeli" i različite strukture stambenih jedinica. U početnoj ponudi je 12 prizemnih i 6 spratnih objekata različitih struktura i organizacije prostora, ali je moguće napraviti i objekat u potpunosti prilagođen potrebama i želji kupca.

Kako za eKapiju objašnjavaju iz Grad Projekt Studia, glavne prednosti ovakvog načina gradnje su brzina, fleksibilnost prostora, moderan i prepoznatljiv dizajn i pristupačna cena. Sistem takođe pruža jednostavne mogućnosti za dogradnju određenih delova objekata u skladu sa potrebama korisnika, kao i mogućnost fazne izgradnje.

U Grad Projekt Studiu kažu da je ovaj koncept nije inovativan samo u smislu gradnje, već i u načinu finansiranja, odnosno mogućnosti kupovine kuće na kredit. U saradnji sa Komercijalno bankom Banjaluka kreirali su jedinstven sistem kreditiranja potencijalnih kupaca u okviru koga je na jednom mestu moguće dobiti kompletnu uslugu, po principu "ključ u ruke" - od UT uslova i ostale projektne dokumentacije potrebne za gradnju, do potpuno završenog i uknjiženog objekta.

- To se sve postiže u jednom kreditnom aranžmanu, bez žiranata ili druge, dodatne hipoteke, sa kamatnom stopom već od 3,9% godišnje i rokom otplate od 2-25 godina - kažu iz Grad Projekt Studia dodajući da je sve što je potrebno zemljište na kome je dozvoljena gradnja i redovna mesečna primanja.

Za sada se ovakav sistem kreditiranja još ne primenjuje u Srbiji, ali kako ističu za naš portal, očekuju da on zaživi od proleća naredne godine.

- Pregovaramo sa nekoliko banaka u Srbiji i verujemo da ćemo do kraja godine uspostaviti saradnju sa nekom od njih, tako da bi ceo sistem mogao da zaživi od marta 2018.

Procedura

- Prvi korak koji radimo je da naš studio vrši detaljnu procenu svih troškova gradnje, uključujući i troškove izrade uslova, prikupljanje neophodnih saglasnosti, izradu projektne dokumentacije, kao i naknada za dobijanje građevinske dozvole, te formiranje preliminarnog predračuna kompletne investicije - objašnjavaju postupak u Grad Projekt Studiu.

- Drugi korak je da sa dobijenim predračunom odete u banku, radi provere vaše kreditne sposobnosti i usaglašavanja detalja vašeg kreditnog aranžmana. Nakon što sa bankom usaglasite detalje kreditnog posla, potpisujete ugovor o izgradnji objekta sa firmom Grad Projekt Studio. Nakon toga, potpisujete ugovor o hipoteci prvog reda u korist banke na zemljištu na kome će se izgraditi predmetni objekat i potpisujete sa bankom ugovor o kreditu. Treći i poslednji korak je realizacija ugovorenog posla i to na način da će Grad Projekt Studio u vaše ime, prvo ishodovati sve potrebne dozvole i saglasnosti za gradnju objekta, nakon čega će sagraditi objekat u skladu sa projektnom dokumentacijom i usaglašenom odabranom opremom, izvršiti upis izgrađenog objekta u javne registre nepokretnosti i predati vam ga na korištenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.