Izvor: Tanjug | Sreda, 06.09.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

BRNABIĆ: Javni dug Srbije do kraja godine biće smanjen na 62% BDP-a

Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše i da će javni dug biti smanjen na 62% BDP-a do kraja godine.

Brnabić je potvrdila da će svakako biti povećanja plata i penzija, navodeći da je, ipak, u ovom trenutku rano govoriti o procentima.

- Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manji od 3%, kolika je bila projekcija i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika - izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, pre svega u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, ali svi ostali pokazatelji su jako dobri - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da je razgovarala o tome i sa Fiskalnim savetom i da ti parametri pokazuju da imamo "ekonomsko ozdravljenje", kao i izvoz koji je veći od predviđenog, odnosno sa rastom od 10 do 12%.

Kako kaže, rast se beleži i u industriji i to 6 do 8%.

- Imamo i smanjenje javnog duga, mnogo više nego što je bilo planirano i danas on iznosi 64,5%, a očekujemo da je moguće da se spusti na 62% BDP-a do kraja godine - rekla je Brnabić i dodala da je to stvar koja veoma ohrabruje.

Brnabić kaže da je Srbija mogla da ostvari i bolji privredni rast, ali da ćemo imati mnogo bolju sledeću godinu.

Prema njenim rečima, dosta je izazovno da imamo istovremeno drastično smanjenje javnog duga i povećanje privrednog rasta, što ekonomski, kako kaže, i ne ide jedno sa drugim, ali da u ovom trenutku nemamo razloga za zabrinutost.

- Ja kao predsednica Vlade nisam zabrinuta dok god sve ostale stvari idu dobro - rekla je Brnabić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.