NavMenu

Planina duga Zastava oružja čeka Vladu Srbije - Država pet godina ne sprovodi konverziju poreskih potraživanja u kapital

Izvor: Danas Utorak, 05.09.2017. 17:25
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Država, zarad podrške sve uspešnijem poslovanju domaćoj vojnoj industriji, već godinama razvlači svoju zvaničnu odluku o konverziji tih dugova u svoj kapital u tim firmama.

Zastava oružje je početkom juna potpisala ugovor sa bliskoistočnim partnerima o izvozu oružja u vrednosti od 64 mil USD. Reč je o najvećem pojedinačnom izvoznom aranžmanu kragujevačkih oružara u poslednjih 30-ak godina, koji će Zastavi oružje da obezbedi potpunu upošljenost kapaciteta do sredine 2019. godine.

Očekuje se i pozitivan odgovor potencijalnih partnera iz Indije, što bi Zastavi omogućilo da se po prvi put u svojoj 164 godine dugoj istoriji pojavi na indijskom tržištu kojim decenijama dominiraju Rusi.

Zastavina fabrika oružja u ovoj godini ima ugovoren izvoz pešadijskog, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u više od 40 zemalja širom sveta, za oko 55 mil USD. Uz sve ovo, Vlada Srbije nedavno je zvanično najavila da će u domaću vojnu industriju napokon da investira oko 43 mil EUR, od čega je najviše, 9,7 mil EUR, namenjeno Zastavi oružju. Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je, nakon što su oružari kupili Zastava kovačnicu, najavio dodatnu subvenciju Zastavi oružju od 3 mil EUR, čime bi bila "pokrivena" kupovina Kovačnice.

Ali, sve ovo Zastavi oružju, koja je sa više od deset milijardi dinara poreskog duga, najveći dužnik među državnim preduzećima, nikako ne garantuje profitabilno poslovanje. Enormni dug i dalje, uprkos rekordnim izvoznim ugovorima, pravi poslovne gubitke kragujevačkim oružarima.

Fabrikama iz odbrambenog sektora država je sve ove godine prećutno tolerisala neplaćanje poreza i doprinosa, što je stvorilo planinu duga, ali je i pomoglo da ukupan godišnji izvoz naoružanja i vojne opreme dostigne 600 mil USD.

Sada je, međutim, poreski dug Zastave od deset milijardi dinara počeo da bude veliki balast. Tim pre što 60% tog duga čine kamate koje, od početka 2015, od kada Zastava oružje redovno izmiruje poreske obaveze, "jedu" dobit iz poslovanja.

Radi rešavanja ovog pitanja, Vlada Srbije je još 2013. donela odluku o konverziji poreskih dugova u fabrikama vojne industrije u kapital. Vlada je tada usvojila i zaključak kojim se i lokalnim samoupravama dozvoljava da svoja nenaplaćena potraživanja u namenskoj industriji takođe konvertuju u kapital. Gradsko veće u Kragujevcu je 17. marta ove godine odlučilo da iskoristi tu mogućnost i konvertuje u svoje vlasništvo svih 2,8 milijardi dinara duga Zastave prema gradu.

Ta odluka, međutim, još nije realizovana. Najverovatnije stoga što se čeka da i Vlada Srbije napokon započne konverziju svojih potraživanja. Država je, inače, već odavno većinski vlasnik svih preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a konverzijom bi postala potpuni "gazda" Zastava oružja i ostalih vojnih fabrika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.