Izvor: eKapija | Ponedeljak, 04.09.2017.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uručeni ugovori za navodnjavanje novih 830 hektara u Vojvodini - U septembru konkurs za nabavku poljomehanizacije

Ilustracija (Foto: GOLFX/shutterstock.com )
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je u petak (1. septembra 2017. godine) 82 ugovora u okviru drugog konkursnog ciklusa za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Pokrajinske vlade, reč je o investiciji vrednoj 100 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđen 61 milion dinara, a realizacijom ove investicije pod sistemima za navodnjavanje biće novih 830 hektara.

Radojević je istakao da je za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje u 2017. opredeljeno 30% više sredstva u odnosu na 2016. i izrazio uverenje da će realizacija do sada odobrenih investicija u navodnjavanje doprineti prevazilaženju uticaja suše u narednom vremenskom periodu.

Potpisano je i devet ugovora za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine za pripremu za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje.

Ukupna vrednost investicija je 48 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 22 miliona dinara, a kako je Radojević naveo, za ovu konkursnu liniju u 2017. godini izdvojeno je gotovo četiri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu uručio je i 13 ugovora ukupne vrednosti 30 miliona dinara korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća, grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića.

Radojević je u izjavi za medije najavio i da će tokom septembra Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu po prvi put raspisati konkurs za nabavku nove pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije, a za tu namenu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.

Resorni sekretar osvrnuo se i na procenu štete u poljoprivredi prouzrokovane sušom i na mere podrške poljoprivrednicima, rekavši da treba sačekati da se žetva završi da bi se videli konkretni pokazatelji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.