Izvor: Tanjug | Subota, 02.09.2017.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

UBS: Naknada za premiju osiguranja kredita štiti klijenta

(Foto: Shutterstock.com/Lumpang Moonmuang)
Udruženje banaka Srbije (UBS) saopštilo je da banke u ugovorima o stambenim kreditima jasno predočavaju da klijent preuzima trošak premije osiguranja kredita osiguranih kod nadležne nacionalne korporacije, osporivši suprotne napise u pojedinim medijima.

- Banke su u ugovorima o stambenim kreditima osiguranim kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) jasno naznačile kako u predugovornoj fazi, tako i u fazi zaključenja ugovora o kreditu da klijent preuzima trošak premije osiguranja - navodi se u saopštenju UBS.

Saglasno tome, dodaje se dalje, apsolutno su netačni navodi da klijentima prilikom odobravanja kredita nije bila predočena obaveza plaćanja premije, niti koju korist imaju od toga.

Udruženje banaka naglašava i da naknada za premiju ove vrste osiguranja ni na koji način ne predstavlja štetu za klijenta, već upravo suprotno.

- Klijenti koji su se opredelili za ovaj model kredita su stambeni kredit otplaćivali po kamati koja je gotovo duplo povoljnija od kamate na kredite koji nisu osigurani kod NKOSK.

Podovom presude Trećeg osnovnog suda jednoj banci da je klijentu nezakonito naplaćivala premiju osiguranja stambenih kredita osiguranih kod NKOSK, iz UBS su poručili da je to "tek prvostepena i jedina takva presuda do sada, te ostaje da se sačeka konačna presuda po ovom pitanju".

-Imajući u vidu sve navedeno, može se reći da su navodi koji se ovih dana pojavljuju u medijima u vezi sa ovim slučajem veoma tendenciozni, da se njima nastoji postizanje efekata koji sa zaštitom interesa klijenata nemaju puno veze, već naprotiv imaju za cilj postizanje finansijskih koristi za organizacije i profesije koji podstiču klijente da tuže banke po ovom osnovu- zaključuje UBS u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.