NavMenu

Za RTB Bor zainteresovani Rusi i Kinezi - Spor sa Mitilineosom mogao bi da bude rešen poravnanjem

Izvor: Beta/Tanjug Petak, 01.09.2017. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zainteresovane ruske i kineske kompanije, ali da ne mora hitno da se proda taj kombinat koji ostvaruje dobre poslovne rezultate zahvaljujući visokoj ceni bakra na svetskom tržištu.

- Sa Kinezima razgovaramo svakog dana. Radimo i na dovođenju drugih investitora, pre svega u Zrenjanin, što bi bila najveća investicija u Srbiji - rekao je Vučić prilikom obilaska površinskog kopa Rudnikа bаkrа Južni revir u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

On je rekao da se sada isplati proizvoditi bakar i imati rudnike bakra, jer je njegova cena 6.750 USD po toni, a pre tri-četiri godine je 4.600 USD i dodao da RTB Bor ne bi mogao da plaća struju, ni poreze, ni bilo koje druge obaveze da nije povoljna cena bakra.

- Moramo da se spremimo za trenutak kada cena bakra neće biti tako dobra, odnosno neuporedivo niža nego sada. Zato mi jesmo za suštinsku transformaciju i povećanje proizvodnje. Država će sigurno pomagati, ali novac mora da bude pametno utrošen - kazao je on dodavši da je RTB Bor najvažnija kompanija istočne Srbije i da su u planu u ulaganja u rudnik Cerovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglašava da je važno da imamo našu rudu zbog BDP-a, kako ne bismo gubili, već zarađivali veliki novac.

- Visoka cena bakra otvara mogućnosti da ubrzamo sopstvene reforme i ulaganja u Cerovo koje je za nas najvažnije - naveo je i istakao da danas imamo prilike da uložimo novac u ono od čega zarađujemo.

- RTB Bor ne bi mogao da plaća bilo šta da nije ova cena bakra. Moramo da se spremimo za trenutak kada cena bakra bude neuporedivo niža i zato sam za suštinsku transforamiciju. Država će pomagati ali novac mora pamentno i dobro biti utrošen - objasnio je on.

Spor sa Mitilineosom mogao da bude rešen poravnanjem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo i da je spor s grčkom kompanijom Mitilineos, koja je tužila državu Srbiju zbog duga RTB-a, mogao da bude rešen poravnanjem, ali da to nije urađeno zbog procene da bi takav potez naišao na osudu javnosti.

- Mi smo za taj problem znali od početka. Mogli smo da se dogovorimo i isplatimo 35 mil EUR, umesto 40 mil EUR koliko sada država Srbija treba da plati Mitilineosu, ali bi se našli oni koji bi rekli zašto nije urađeno poravnanje na iznos od 30 mil EUR - kazao je Vučić i dodao da je napravljeno "mnogo gluposti" u vreme kad je nastao dug RTB-a prema Mitilineusu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Počinje eksproprijacija za izgradnju i rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu

Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti - zemljišta i objekata na zemljištu koji po zakonu mogu biti predmet eksproprijacije nepokretnosti, u cilju izgradnje i rekonstrukcije objekata Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Rešenje je doneto saglasno Informaciji o lokaciji od 31. januara 2024. godine, izdatoj od strane Gradske uprave za građevinarstvo grada Niša, a u skladu sa Prvim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.