NavMenu

Raspisan tender, Galeniku prodaju za 1 EUR - Budući vlasnik platiće i 25 mil EUR na ime bankarskih dugova

Izvor: Tanjug Petak, 01.09.2017. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Ministarstvo privrede raspisalo je danas tender za prodaju farmaceutske kompanije Galenika, a početna cena za sve zainteresovane iznosi 25 mil EUR na ime duga za banke, plus jedan evro kao početna cena za javno nadmetanje.

Investitor bi trebalo da isplati dug Galenike od 71 mil EUR (koliko zvanično preduzeće duguje bankama) za 25 mil EUR.

Uslov za učešće u privatizaciji je da investitor bude kompanija iz farmaceutske industrije i da je godišnja vrednost poslovnih prihoda veća od 300 mil EUR u poslednjoj poslovnoj godini.

Procenjena vrednost kapitala koji se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 mil EUR.

Rok za otkup dokumentacije je 20. septembar do 12 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, dok zainteresovani investitori mogu da podnesu prpijave za učešće u privatizaciji najkasnije do 2. oktobra, isto do 12 časova.

Naknadna za otkup dokumentacije, prema tenderu objavljenom u dnevnom listu Alo, iznosi 250.000 dinara.

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93% kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas. Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja Srbijagasa je bio 3,794 milijardi dinara.


Ranije je država imala 85%, a ostalo je bilo u vlasništvu malih akcionara. Prethodno još, Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za Galeniku, kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum Frontier Pharma-Petrovax, Sinofarm, Amicus, Hemofarm i EMS iz Brazila. Galenika ima oko 1.400 radnika i sprovedeno je anketiranje za dobrovoljni odlazak dela radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.