NavMenu

Popravka šina u Beogradu trajaće tri godine - spora rekonstrukcija tramvajske infrastrukture

Izvor: Blic Četvrtak, 14.08.2008. 10:38
Komentari
Podeli

Za kompletnu popravku tramvajskog voznog parka i infrastrukture u Beogradu prošle godine odobren je kredit u iznosu od 90 mil EUR. Sredstvima iz kredita planirano je finansiranje rekonstrukcije ukupno 33 kilometra tramvajskih šina i popravka 60 tramvaja.

Tramvajske šine zamenjene su u Ulici Jurija Gagarina i Proleterske solidarnosti u Novom Beogradu i u Nemanjinoj te na Autokomandi. Uporedo sa radovina na proširenju Savske ulice u Bulevaru vojvode Mišića počela je zamena tramvajskih šina. Biće zamenjeno ukupno 1.700 metara "tramvajske ceste" od okretnice GSP kod Gospodarske mehane do Savske ulice.

Rekonstrukcija šina u Bulevaru vojvode Mišića, koja je u nadležnosti Sekretarijata za saobraćaj, poklopila se sa rekonstrukcijom Savske ulice koja je zahtevala obustavljanje tramvajskog saobraćaja.

- Biće postavljeno otprilike oko kilometar novih šina, to će stvoriti uslove za uvođenje savremenih niskopodnih tramvaja, koji će biti brži i udobniji od postojećih. Rok za završetak posla je 110 dana, a radnici su već prionuli na posao - kaže Branko Smiljanić, zamenik gradskog sekretara za saobraćaj.

Tramvajske baštice u pojedinim delovima grada su gotovo ruinirane, ali se čini da je situacija najgora u Vojvode Stepe. Poslednjih nekiloko godina su u katastrofalnom stanju. Iako je to ustaljena praksa, vozači automobila sve više izbegavaju kretanje preko šina u Vojvode Stepe jer su rupe ogromne.

- Šine nisu problem, ovde su baštice u gorem stanju. To je jedan od projekata koji se očekuje a u narednom periodu će biti raspisan konkurs za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju šina u ovoj ulici - kaže Smiljanić.

Predstoji zamena tramvajskih šina u Bulevaru vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Bulevaru kralja Aleksandra, Resavskoj, Beogradskoj, Požeškoj i u delu od Autokomande do Slavije, što je više od pola od 33 kilometra, koliko je najavljeno da će biti popravljeno.

Nove šine će nakon radova u Bulevaru vojvode Mišića, dobiti Požeška i Resavska ulica u delu od Nemanjine do crkve Svetog Marka. Taj posao će početi sledeće godine, a nakon toga je planirano uređenje šina u Karađorđevoj, od hotela "Bristol" do Nemanjine.

- Za kompletnu zamenu svih šina u Beogradu potrebno je još najmanje dve-tri godine, zaključuje Smiljanić.

Šine u Bulevaru na sredini kolovoza

Slaven Tica, direktor GSP "Beograd" naglašava da su šine u Ulici vojvode Stepe "najmlađe" od svih u Beogradu. Prema njegovoj proceni, šine u Bulevaru vojvode Mišića je bilo potrebno zameniti dok bi nakon toga trebalo popraviti "tramvajski put“ u Bulevaru kralja Aleksandra.

- Za Bulevar je situacija specifična jer se čeka usvajanje detaljnog plana regulacije a postoji ideja da se šine prebace na sredinu kolovoza - kaže Tica.

Kupovina novih tramvaja

Dvadeset miliona evra od kredita EIB namenjeni su i za popravku 60 tramvaja. Međutim, prema rečima Branka Smiljanića, do popravke neće doći već je u planu nabavka novih tramvaja za šta će uskoro biti raspisan tender.

- Tramvaji koji će se nabaviti biće niskopodni, sa posebnim sistemima za hlađenje, vučom i napred i nazad i modernog izgleda - kaže Smiljanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.