Izvor: Politika | Četvrtak, 31.08.2017.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Banke nezakonito naplaćivale i osiguranje stambenih kredita

(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Banke u Srbiji građanima su nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Iako je Nacionalna korporacija osiguravala potraživanje banke i plaćanje premije osiguranja po ugovoru je bilo obaveza banke, one su ovaj trošak prenosile na korisnike kredita.

Ovo je potvrđeno prvostepenom presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu. Ukoliko ona postane pravosnažna, to će biti jedan od najdrastičnih primera kako su banke u Srbiji, uz jednostrano povećanje kamatnih stopa, kursne razlike, provizije za obradu i praćenje kredita, neosnovano zarađivale i na ovim naknadama, iako bi, po zakonu, jedini osnov zarade trebalo da bude kamata.

Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da je ova presuda važna, jer se odnosi na sve stambene kredite, indeksirane i u evrima i u švajcarskim francima, a takvih je oko 90.000.

- Banke koje su naplaćivale premije moraće da ih vrate građanima. Reč je o iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po kreditu, jer se naknada kreće od 1,5% do 4,2% odobrene sume kredita - kaže Gavrilović.

Advokat Miša Dobrijević, pravni savetnik Efektive, objašnjava zašto premija nije mogla da bude naplaćena od građana.

- Korisnik kredita, građanin, nije strana u ugovoru između NKOSK i banke, niti je zaključen u njegovu korist. On nije osiguranik, niti uživa kakvo pravo iz tog ugovora, niti uživa korist od osiguranja banke kod NKOSK, a snosi trošak plaćanja premije.

Advokat Vojin Biljić kaže da krivicu u tom nezakonitom poslu snosi i NKOSK, jer čak i na svom sajtu obaveštava građane da se su oni obveznici premije osiguranja.

- NKOSK mora da zna da korisnici kredita nisu ugovorna strana u sporazumu NKOSK i banaka, te da je ugovor na teret trećih lica zabranjen u pravnom sistemu Srbije - kaže Biljić.

To "neznanje" bi NKOSK, odnosno Srbiju kao njenog osnivača, mogla i da košta jer bi banke mogle da refundiraju sve svoje troškove koji će eventualno nastati ako presuda suda u Beogradu postane pravosnažna, pošto su kod banaka "stvorili legitimno očekivanje da je naplata premije od korisnika kredita dozvoljena".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.