Izvor: Tanjug | Četvrtak, 31.08.2017.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji dodatnih 65 mil EUR - Uspešno završena sedma revizija aranžmana sa MMF

Izvršni odbor MMF je saopštio u sredu (30. avgusta 2017. godine) da je uspešno završio sedmu reviziju ekonomskih rezultata Srbije u okviru stendbaj aranžmana, i ocenio da su ostvareni dobri makroekonomski rezultati, da je BDP na višem nivou nego pre krize i da se uslovi na tržištu rada popravljaju.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, inflacija je i dalje unutar ciljnog koridora, a deficit bilansa tekućih transakcija zabeležio je pad.

MMF ocenjuje da je u isto vreme neophodna izgradnja jačih institucija i dalji napredak u realizaciji programa strukturnih reformi za unapređenje ekonomske efikasnosti, ubrzavanje ekonomskog rasta zasnovanog na privatnom sektoru i za ubrzavanje konvergencije kako bi se postavila osnova za članstvo u EU.

- Dobri rezultati po osnovu prihoda su podržali važnu fiskalnu konsolidaciju i omogućili da smanjenje rashoda bude manje od prvobitno planiranog u okviru programa. Međutim, obuzdavanje obavezne tekuće potrošnje je i dalje važan prioritet u cilju smanjenja javnog duga i stvaranja fiskalnog prostora za neophodna kapitalna ulaganja i potencijalno za targetirana smanjenja poreskih opterećenja - ocenjuje se u saopštenju.

Završetak revizije će staviti dodatnih 64,9 mil EUR na raspolaganje Srbiji u okviru SBA, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 918,5 mil EUR. Srpske vlasti su najavile da ne nameravaju da povlače sredstva raspoloživa u okviru aranžmana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.