Izvor: Tanjug | Sreda, 30.08.2017.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS traži povećanje cene struje za 2% od 1. oktobra

Elektroprivreda Srbije je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev Agenciji za energetiku Srbije (AERS), za povećanje cene električne energije u iznosu od 2%, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Agencija za energetiku Srbije će sutra odlučivati o zahtevu EPS-a, rečeno je Tanjugu u AERS-u. Ukoliko Agencija usvoji zahtev EPS-a, nove cene električne energije važiće od 1.oktobra 2017. godine.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, za šta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu.

Struja je kod nas jeftinija 19% nego u Makedoniji, 20% nego u Albaniji, 21% nego u BiH, 31% je niža cena nego u Crnoj Gori i 50% nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, za šta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou. Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, navedeno je u saopštenju ministarstva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.