NavMenu

Skok cena energenata poskupljuje proizvod - Domaće kompanije još ne kupuju struju na berzi

Izvor: Novosti Sreda, 30.08.2017. 13:03
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Skok cena energenata za privredu znači - skuplji krajnji proizvod. U nekim sektorima cene električne energije učestvuju skoro sa trećinom, odnosno 30%, u proizvodnoj ceni. Kompanije, međutim, nisu bespomoćne po ovom pitanju. Naprotiv, od momenta liberalizacije tržišta kupci imaju pravo da sami biraju snabdevača.

Pravo na garantovano snabdevanje po cenama koje reguliše Agencija za energetiku (AERS) imaju samo domaćinstva i mali kupci. Svi ostali kupci na srednjem i visokom naponu imaju mogućnost izbora snabdevača strujom, a samim tim i kupovinu po tržišnim uslovima.

- Ugovaranje se radi na godišnjem nivou, a cena električne energije je opredeljena količinama, dinamikom i načinom plaćanja - objašnjava Miroslav Lutovac, direktor sektora industrije Privredne komore Srbije.

- Još jedna povoljnost postoji za industrijske potrošače, a to je kupovima na SPOT tržištu. Međutim, kod nas je problem što industrijska preduzeća u domaćem vlasništvu nemaju dovoljno saznanja, a ni iskustva u kupovini struje na berzi. One tradicionalno pribegavaju kupovini od, u tom trenutku, najpovoljnijeg ponuđača. Privredna društva dominantno osnovana ili u vlasništvu inostranih korporacija već tržišno razmišljaju, i tu su u prednosti u odnosu na domaću privredu. Tako, cena nije regulisana na državnom nivou, već je to u domenu poslovodstva jedne kompanije. Bez obzira na to što su mali kupci i domaćinstva zaštićeni i oni mogu da se okrenu tržištu i kupovini na bazi ponude i potražnje.

Srbija je upisala svoje energetske prioritete u Strategiju do 2023. godine. U segmentu povezivanja sa regionalnim tržištima, planira se transbalkanski koridor, tačnije završetak njegove prve faze.

- U planu je izgradnja novog termoenergetskog postrojenja Kostolac B3, kao preduslova energetske sigurnosti i samodovoljnosti u elektroenergetskom sektoru - dodaje Lutovac.

- Predviđena je izgradnja vetroparkova, biogasnih postrojenja i drugih obnovljivih izvora energije. U delu gasne infrastrukture, gradiće se gasovod Niš - Dimitrovgrad uz povezivanje sa Bugarskom, kao prioritet svih prioriteta. U daljoj perspektivi je interkonekcija sa Hrvatskom i Rumunijom.

Strategija je nadležnima dala u zadatak i da u ukupnoj potrošnji energije 27% stiže iz obnovljivih izvora. Obećava se smanjenje emisije gasova i praškastih zagađujućih materija u vazduhu kroz zamenu i uvođenje novih tehnologija u toplane, na bazi energenata iz obnovljivih izvora energije. U sektoru potrošnje i distribucije cilj je smanjenje gubitaka i podizanje nivoa naplate kroz implementaciju projekata smart grid i smart metering.

- Pored energetike kao velikog zagađivača, rudarstvo je još jedna delatnost koja vrši značajan pritisak na životnu sredinu - kaže Lutovac.


- Elektroprivreda Srbije, kao kompanija koja upravlja rudnicima uglja, paralelno sa eksploatacijom radi i rekultivaciju devastiranih površina. Međutim, ostali rudarski kompleksi u Srbiji imaju nasleđeno istorijsko zagađenje i rudnički otpad koji nije adekvatno zbrinut, te Srbiji predstoji iznalaženje izvora finansiranja i optimalnih rešenja za sanaciju jalovišta i napuštenih rudnika, ali i konzervacija pojedinih podzemnih rudnika uglja, kada je u pitanju energetski segment.

Posao su podzakoni

Zakonom o energetici Srbija je preuzela odredbe trećeg energetskog paketa, čime je stvorila uslove za sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje električnom energijom i prirodnim gasom, i uravnoteženi razvoj sektora u cilju obezbeđivanja potrebnih količina energije za zadovoljavanje potreba kupaca. Preuzeli smo sve direktive trećeg energetskog paketa, ali sekundarno zakonodavstvo još nije implementirano u dovoljnoj meri i tu predstoji najveći zadatak Srbije u narednom periodu.

Energetski menadžment

Usvajanjem Zakona o efikasnom korišćenju energije stvorili su se uslovi za organizovan način praćenja potrošnje energije, uvođenjem sistema energetskog menadžmenta. Podstiče se razvoj tržišta energetskih usluga, odnosno rad ESCO kompanija. Propisuju se očekivane uštede, ali u ovoj fazi nema kaznenih mera. One će biti uvedene u narednom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.