NavMenu

Preko štanda do 50 mil EUR - U prvoj polovini 2017. srpske firme ostvarile više od 1.000 kontakata na međunarodnim sajmovima

Izvor: Novosti Utorak, 29.08.2017. 17:16
Komentari
Podeli
(Foto: Eugenio Marongiu/shutterstock.com)
Srpski privrednici ove godine obišli su sedam međunarodnih sajmova. Već od septembra nastavlja se sezona, pa će do kraja godine srpske firme sa svojim adutima izaći pred posetioce na još devet izložbi. Kofere pakuju proizvođači hrane, građevinari, preduzetnici, pa i bezbednjaci.

U prvoj polovini ove godine na sajmovima je učestvovalo ukupno 78 srpskih kompanija, ostvareno je više od 1.000 kontakata, a ukupna vrednost dogovorenih, novih izvoznih poslova svih izlagača je preko 20 mil EUR. Prošle godine, Privredna komora Srbije je u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije organizovala odlazak na osam sajmova u inostranstvu, na kojima je učestvovalo 125 srpskih kompanija. Broj zaključenih ugovora u toku samih sajamskih manifestacija je 29, a očekivana vrednost izvoznih poslova, zahvaljujući sajamskoj prezentaciji proizvodnog programa i usluga je više od 50 mil EUR.

- Primer uspešnog nastupa srpskih kompanija na međunarodniim sajmovima u inostranstvu je kompanija Master frigo, koja je nakon učešća na međunarodnom sajmu robnih marki PLMA 2017, započela saradnju sa kupcem iz Rusije i potpisala predugovor vredan milion evra - objašnjava Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za međunarodnu promociju PKS.

- Nastup na sajmovima i dalje predstavlja najbolji način privredne promocije i unapređenja plasmana robe i usluga i učestvuje u kreiranju kompetitivne prednosti i izgradnji adekvatne tržišne pozicije kompanija.

Smotre prehrambene industrije su za naše proizvođače po pravilu i najinteresantnije, jer ta grana industrije ima najveći potencijal. Do kraja godine uz pomoć Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije firme iz ovog sektora stići će do sajma u Moskvi i Nju Delhiju.

- Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, pokrivajući oko 80% troškova, omogućava privrednicima da se na nacionalnim štandovima Srbije predstave na najvećim i najznačajnijim svetskim sajmovima - kaže Ćalina.

- Tu im se pruža mogućnost da ostvare kontakte od presudnog interesa i direktno potpišu poslovne ugovore o širenju plasmana svojih proizvoda ili usluga. Takođe, PKS kroz sajamske manifestacije utiče na podizanje renomea i imidža Srbije kao investicione destinacije, a svakako i na transparentnost privrednog potencijala.

Među najskupljim sajmovima su sajmovi u Ruskoj Federaciji, ali su za našu privredu oni među najznačajnijima. Privredna komora Srbije ima dugogodišnju tradiciju u organizaciji i nastupu srpskih kompanija na ovom tržištu. Cilj nastupa srpskih kompanija je pronalaženje novih dobavljača i praćenje tržišnih trendova.

- Plasman srpskih proizvoda u Rusku Federaciju iz razloga jedinstvenog, preferencijalnog trgovinskog sporazuma i bescarinskog izvoza na tržište od oko 140 miliona stanovnika karakteriše startna, konkurentna, cenovna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode - dodaje Jovanka Ćalina.

- O značaju rezultata srpskog izvoza u Rusiju govori i faktor udaljenosti veći od 2.000 kilometara, koji i pored visokih transportnih troškova, ne ograničava tražnju. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca i ukupan utisak srpske poslovne zajednice je da je taj trend neophodno održati i valorizovati, a da potencijali nisu ni izdaleka iscrpljeni.

Prate potrebe

Na mapi svetskih sajamskih manifestacija još je mnogo adresa do kojih naše delegacije nisu stigle. Privredna komora, kako kažu, osluškuje potrebe naših firmi.

- Fokusiramo se na one, za privredu najznačajnije, gde su prvenstveno konkurentni cenom i kvalitetom - dodaje Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za međunarodnu promociju PKS.

- Pored sajmova na kojima tradicionalno učestvuje srpska privreda, trudimo se da svake godine unapredimo saradnju sa tržištima gde ima potencijala, ali koji još uvek nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni. Učešće naših kompanija na najuglednijim međunarodnim sajmovima u svetu direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu Srbije.

(Foto: Adriano Castelli/shutterstock.com)


Raspored do kraja godine


KazBuild - Međunarodni sajam građevinske industrije održaće se u Almati, u Kazahstanu, od 5. do 8. septembra 2017. godine. Sajam KazBuild je najveći sajam građevine i opremanja u Kazahstanu i regionu, a spada i među vodeće sajmove ove industrije u svetu.

WORLD FOOD MOSKVA- Međunarodni sajam prehrambenih proizvoda koji će se održati u Moskvi, Ruska Federacija, u periodu od 11. do 14. septembra 2017. godine. To je vodeći međunarodni sajam iz oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

MOS -
Međunarodni sajam preduzetništva koji će se održati u Celju, u Sloveniji, u periodu od 12. do 17. septembra 2017. godine. MOS je vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji.

ANUGA
- Međunarodni sajam prehrambene industrije, koji će se održati u Kelnu, Nemačka, u periodu od 7. do 11. oktobra 2017. godine. ANUGA je jedan od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije na svetu, koji se svake druge godine održava u Kelnu.

A+A - Međunarodni sajam lične zaštite, bezbednosti preduzeća i zaštite zdravlja na radu sa kongresom, koji će se održati u Diseldorfu, Nemačka, u periodu od 17. do 20. oktobra 2017. godine. A+A sajam se održava svake druge godine.

AGROKOS
- Međunarodni sajam poljoprivrede, koji će se održati u Prištini, u periodu od 18. do 20. oktobra 2017. godine

WORLD FOOD INDIA - Međunarodni sajam prehrambene industrije, koji se održava u Nju Delhiju, Indija, od 3. do 5. novembra 2017. godine. Sajam predstavlja platformu za unapređenje privredne saradnje dve zemalja.

AGRITEHNIKA
- Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije, koji će se održati u Hanoveru u Nemačkoj, u periodu od 12. do 18. novembra 2017. godine. To je najveći međunarodni sajam iz oblasti poljoprivredne mehanizacije, traktora i delova. Predstavlja jedan od najznačajnijih sajmova za proizvođače širom sveta, koji se održava svake druge godine.

PANAIR - Međunarodni privredni sajam, koji će se održati u Tirani, u Albaniji, u periodu od 23. do 26. novembra 2017. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.