NavMenu

Sberbanka zaradila 635 miliona dinara u prvoj polovini 2017. - Moguće preuzimanje neke od postojećih banaka u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 29.08.2017. 15:58
Komentari
Podeli
Sberbank Srbija je u prvoj polovini ove godine imala profit od 635 miliona dinara, što je za 35% više nego u istom periodu prošle godine. Kako kaže predsednica Izvršnog odbora banke Marijana Vasilesku, "najveći rast Srberbanka je imala u poslovanju sa stanovništvom, pre svega zahvaljujući gotovinskim kreditima koji su povećani čak za 43%, na 3,3 milijarde dinara".

- Dobri rezultati postignuti su jer je povećan broj klijenata, poboljšana efikasnost poslovanja i postignuta optimizacija operativnih troškova - kazala je Vasilesku i dodala da je Sberbank među prvih pet banaka u Srbiji prema učešću operativnih troškova u prihodima, kao i da beleži stalni rast adekvatnosti kapitala koja je na kraju juna bila 23,86%.

Vasilesku je istakla da profit banke u delu poslovanja sa stanovništvom u prvih šest meseci ove godine iznosi 477 miliona dinara, što je povećanje od 79% u odnosu na isti period 2016. godine.

Ukupni plasmani Sberbanke stanovništvu povećani su za 23%, odnosno više od milijardu dinara,dok su depoziti građana veći za 10%, na 31,5 milijardi dinara.

- Porast depozita najbolji je pokazatelj poverenja klijenata, dok značajan rast gotovinskih kredita stanovništvu, od čak 43%, pokazuje da smo našom ponudom prepoznali potrebe klijenata - navela je Marijana Vasilesku i najavila bolje uslove za odobravanje gotovinskih i refinansirajućih kredita, kao i za stambene kredite.

Sberbank u Srbiji je od 2016. smanjila iznos problematičnih kredita za 41 mil EUR, a plan banke je da na prodaju do kraja ove godine ponudi portfelj od oko 40 mil EUR nenaplativih kredita.

Kada su planovi banke u Srbiji u pitanju, Vasilesku kaže da Sberbank namerava da se širi u Srbiji pa je moguće i preuzimanje neke od postojećih banaka.

- Zainteresovani smo za anorganski rast banke i moguću akviziciju. Za sada razledamo stanje na tržištu kako bi bili spremni da reagujemo ukoliko se ukaže prilika - navodi Vasilesku i dodaje da Sberbank ima finansijsku moć za ovakvu transakciju.

Marijana VasileskuMarijana Vasilesku
Sberbank u Srbiji ima ukupno 33 ekspoziture i 640 zaposlenih. Kako kažu u toj banci, trenutan broj ekspozitura je optimalan za poslovanje jer klijenti sve više koriste digitalne kanale a i banka je prisutna na mnogim dodatnim lokacijama u saradnji sa svojim partnerima.

Most između srpskih i ruskih kompanija

Sberbank Srbija se na tržištu pozicionirala kao most između srpskih i ruskih kompanija sa značajnim učešćem u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom koji sada čini oko 19% ukupnog prometa. Vladimir Bošković, izvršni direktor za poslovanje sa privredom, kaže da je cilj kompanije u narednom periodu da promoviše još bolju saradnju između srpskih i ruskih kompanija i veći izvoz iz Srbije u tu zemlju.

Kada je poslovanje sa privredom u pitanju, plasmani malim i srednjim preduzećima zabeležili su rast od čak 34%, uz rast broja klijenata.

Među planovima na naredni period u poslovanju sa pravnim licima, Bošković navodi još jaču promociju faktoringa i viševalutnih računa koji klijentima olakšavaju poslovanje bez ikakvih dodatnih troškova.

Banka, takođe, namerava da se još ozbiljnije uključi u projektno finansiranje, i to u dva pravca.

- Građevinski sektor se budi i plan nam je da finansiramo projekte iz ove oblasti - naveo je Bošković i dodao da se drugi pravac odnosi na finansiranje projekata iz segmenta obnovljivih izvora energije.

Što se tiče mikro i malih preduzeća, u Sberbanci kažu da trenutno više od 70% ukupnog finansiranja ide za likvidnost dok banka planira da poveća kreditiranje investicija.

- Spremili smo nove proizvode za ovaj segment privrede, a radimo i vrlo detaljne analize portfolia i poslovanja kako bi klijentima pomogli da unaprede svoje poslovanje - rekla je za eKapiju Marijana Vasilesku.

Banka u Srbiji nema veze sa odnosom Sberbank Rusija i Agrokora

Komentarišući poslovanje Sberbanke sa firmama hrvatskog Agrokora u Srbiji, Vasilesku je rekla da banka nema spornih potraživanja od Agrokorvih kompanija u Srbiji, za razliku od Sberbanke Rusija, i da nema nikakve veze sa blokadom udela Agrokora u kompaniji Frikom.

- Sberbank Srbija nije pokrenula nikakav postupak te vrste niti ima potraživanja u kompanijama u Srbiji koje su deo Agrokora - navela je ona i dodala da iako ne može da komentariše postupke Sberbank Rusija u postupanju naplate potraživanja od Agrokora, sigurna je da će banka "koristiti sve instrumente kojima raspolaže".

- Agrokorove kompanije u Srbiji su klijenti Sberbanke i proces naplate potraživanja koji vodi Sberbank Rusija je odvojen od našeg poslovanja sa njima - rekla je Vasilesku za eKapiju i dodala da saradnja sa tim kompanija funkcioniše bez ikakvih problema.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.