NavMenu

Američki generali žele "Jat tehniku" - najozbiljniji kandidat za kupca singapurski "ST Engineering"

Izvor: Politika Sreda, 13.08.2008. 11:00
Komentari
Podeli

Bez obzira što je interesovanje za "Jat tehniku", koja je ušla u proces privatizacije, iskazalo više inostranih kompanija iz Rusije, Nemačke, Austrije i Izraela, kako se nezvanično procenjuje, najveće šanse za kupovinu pomenutog preduzeća koje se bavi servisiranjem aviona, ima singapurska kompanija "ST Engineering" (Singapore Technologies Engineering). To je velika međunarodna korporacija koja je u prošloj godini ostvarila promet od 5 mlrd USD.

Međutim, kada je reč o "ST Engineering", radnici "Jat tehnike", okupljeni u Samostalnom sindikatu vazduhoplovnih mehaničara, upozoravaju da bi kupovina njihovog preduzeća od strane pomenute singapurske kompanije bio loš potez.

– "ST Engineering" ne zanima "Jat tehnika" i održavanje aviona već prazni hangari i jeftina radna snaga. Ukoliko nas kupi ta kompanija ona će raskinuti postojeće komercijalne ugovore, otpustiti sve radnike osim avio-limara koji su joj potrebni da avione tipa 767, iz putničkih modela, prerađuju u kargo letelice za transport tereta, rekao nam je jedan od sindikalnih lidera sindikata vazduhoplovnih mehaničara koji nije želeo da pod svojim imenom govori o toj temi.

Zaposleni svoj negativan stav o "ST Engineering" baziraju na činjenici da je ta kompanija u martu ove godine sa kompanijom "Boeing" potpisala ugovor za pomenute radove na avionima tipa 767, i sada traži odgovarajuće kapacitete za realizaciju tog posla.

Naš sagovornik kaže da su prilikom boravka u Beogradu, predstavnici "ST Engineering" to i sami napomenuli.

Među podacima dostupnim putem Interneta, može se pročitati da se američka kompanija "VT systems" , koja posluje u sastavu "ST Engineering", bavi konverzijom putničkih u teretne avione.

Inače, poslovanje "ST Engineering" je primarno vezano za poslove odbrane. Ona zapošljava 18.000 ljudi koji rade u više povezanih kompanija. Među njima se posebno ističe kompanija "VT systems" (osnovana 2001. godine, nakon početak američkog rata protiv terorizma), koja komercijalno sarađuje sa Američkim ministarstvom odbrane. Ta kompanija je registrovana u Virdžiniji, a u njenom menadžmentu sede dva penzionisana generala i bivši asistent sekretara vojske SAD-a.

Interesantno je da je i kompanija "Dyncorp", koja je pre nekoliko godina pobedila u nadmetanju za izgradnju kargo centra na beogradskom aerodromu takođe bila registrovana u Virdžiniji, američkoj državi u kojoj se nalazi i Lengli, štab američke Centralne obaveštajne agencije – CIA. Da podsetimo, projekat kargo centra je propao, jer beogradski aerodrom i "Dyncorp" nisu uspeli da se dogovore oko visine investicija.

Zbog sumnji da lobira za "ST Engineering", rukovodstvo "Jat tehnike" juče je odlučilo da, kako saznajemo, "skloni” jednog svog menadžera. U zvaničnom obrazloženju, on nije ispunio očekivane radne rezultate. Ali, istovremeno se može čuti da je taj menadžer, koji je trebalo da obezbedi nove ugovore za održavanje stranih aviona, potencijalne klijente Jat tehnike odbijao. Jer, "ST Engineering", kao što je već rečeno, ne zanima servisiranje aviona, već prazni hangari u kojima će putničke avione prerađivati u kargo verzije.

Najveći hangar vredi 60 mil EUR

Sindikat vazduhoplovnih mehaničara upozorava da izostanak najniže cene otvara sumnje u ispravnost tendera.

Kako kaže Dragan Bogdanović, predsednik Samostalnog sindikata vazduhoplovnih mehaničara Srbije, knjigovodstvena vrednost "Jat tehnike" iznosi 10 mil EUR, a realna između 100 i 200 mil EUR. Prema njegovim rečima, samo najveći hangar "Jat tehnike" vredi 60 mil EUR. Zbog toga je bilo logičnije da se odredi početna cena od najmanje 70 mil EUR, uz program ulaganja.

Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 13.08.2008.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.