NavMenu

Grčki Mitilineos tvrdi da je dobio spor u vezi RTB Bora - Srbija da isplati 40 mil USD

Izvor: Tanjug Utorak, 29.08.2017. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Međunarodni arbitražni tribunal je u višegodišnjem arbitražnom postupku koji je pokrenula kompanija Mitilineos protiv Srbije, a povodom RTB Bora, doneo presudu u korist ove grčke kompanije koja traži obeštećenje, tvrdi grčka firma u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Kako navodi Mitilineos, ne precizirajući o kom je arbitražnom sudu reč, tribunal je presudio da država Srbija isplati grčkoj kompaniji naknadu u iznosu od 40 mil USD.

Saradnja Mitilineosa sa srpskom kompanijom RTB Bor, koja datira od početka 1996. godine, bila je jedna od vodećih poslovnih inicijativa grčke firme u sektoru trgovine metalima, navodi se u saopštenju i dodaje da je RTB jedan od najvećih metalurških i rudarskih kompleksa za vađenje i proizvodnju bakra u svetu, koji je pod kontrolom države Srbije.

- RTB Bor je 2004. godine počeo da ne ispunjava obaveze prema Mitilineosu, prestao je sa otplatama u novcu i metalu, iako je od Mitilineosa imao značajne avansne uplate i finansiranje unapred obrtnog kapitala, kao i bakarnu rudu za preradu koja je pripadala Mitilineosu.

U saopštenju se navodi da je, uporedo, Vlada Srbije usvojila niz zakonskih i administrativnih mera kojima je u suštini ratifikovano kršenje obaveza preduzeća u državnom vlasništvu, zabranjujući plaćanje ranije nastalih obaveza bez prethodnog odobrenja Vlade, kao i prinudne mere poverilaca da traže ispunjavanje njihovih obaveza.

Mitilineos je, imajući u vidu višemilionsku investiciju koja se uništava i nemogućnost da se obrati domaćim sudovima u Srbiji, prvo, otpisala iz svojih računovodstvenih knjiga i bilansa svoje obaveze iz srpske državne državne kompanije RTB Bor, štiteći svoje akcionare i, drugo, pozvala se na zaštitu međunarodnog ugovora koji je Grčka 1998. godine potpisala sa Jugoslavijom o promociji reciprociteta i zaštiti investicija (BIT).

Mitilineos je podneo tužbu protiv srpske države u skladu sa procedurom predviđenom tim međunarodnim ugovorom, pred arbitražnim tribunalom koji su činili Klaus Sak, nemački državljanin, dr. Doak Bišop, američki državljanin, i Mirko Vasiljević, srpski državljanin, kao koarbitri.


Međunarodni tribunal je, kako se navodi u saopštenju grčke kompanije, presudio da je "kroz niz zakonskih mera od 2004. do 2012. godine, koje su RTB Boru davale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukture/ privatizacije, koje se nikada nisu dogodile, Srbija indirektno eksproprisala bez nadoknade Mitilineosovu investiciju, i osujetila legitimna i razumna očekivanja Mitilineosa kao investitora da će dobiti pošten i pravedan tretman od države Srbije.

Na taj način, država Srbija je prekršila svoje međunarodne obaveze prema Grčkoj i Mitilineosu koje proističu iz međunarodnog ugovora. Određena je kompenzacija u rasponu od 40 mil USD.

Arbitražna odluka rešava jedno od poslednjih važnih otvorenih pitanja Mitilineosa na najbolji način, dodatno poboljšavajući znatnu likvidnost ostvarenu uspešnom emisijom obveznice od 300 mil EUR u junu, i pozitivnim mesečnim tokom gotovine u sada objedinjenoj kompaniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.