Izvor: Biznis | Utorak, 12.08.2008.| 16:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

U stakleniku u Irigu niče rasad - na Fruškoj gori najsavremeniji rasadnik povrća u regionu

(Foto: b)

U novom stakleniku nadomak Iriga na Fruškoj gori, oličenju savremene poljoprivrede, zasejana je prva, probna partija za proizvodnju rasada za 40.000 biljaka salate. Reč je o zajedničkom ulaganju pola-pola holandske kompanije "Grow Group" i firme "Plantel" iz Novog Sada, gde svetski lider u proizvodnji rasada ulaže znanje, tehnologiju i finansije, dok domaći partner obezbeđuje tržište i radnu snagu.

U industrijskoj zoni Iriga kupljeno je 11 hektara zemlje na kojoj će, u četiri faze, biti podignut staklenik površine 7,5 hektara za proizvodnju rasada svežeg povrća i cveća. Za mesec dana biće potpuno dovršena prva faza najsavremenijeg rasadnika u jugoistočnoj Evropi, u koju je uloženo 3 mil EUR. Na tih 1,5 hektara naredne godine će biti zasejano seme za oko 20 miliona biljaka paradajza, paprike, salate, kupusnjače, lubenice, celera...

Savremena tehnologija

Staklenik je osposobljen za sve tehnologije gajenja rasada, što omogućava širok asortiman. Sva prihrana je tečnim putem, potpuno automatizovana i kompjuterizovana, dok bezbroj senzornih merača govore o svakom podatku - potrošnji svake hranljive materije ponaosob, merenju klime, potrebe za vodom, toplote unutar staklenika...

Posle prehrane, tekućina se vraća u startni pogon, a kompjuteri sve beleže i "diktiraju" eventualne promene nekog parametra u sadržaju, ako primete preveliku ili premalu potrošnju jednog od hraniva. Potom se tekućina ponovo usmerava na zasade i tako ukrug. U pitanju je zatvoren sistem. Navodnjavanje je italijanska varijanta "kap po kap", sa velikom mogućnošću fleksibilnosti, kao, uostalom i prihrani, gotovo svakog biljnog kućišta ponaosob.

Đurđe Spasojević, direktor "Plantela", objašnjava da je grupa preduzetnika koji se duže bave uzgojem povrća i uvozom rasada i semenske robe, shvatila da dobavljači moraju snabdevati veletrgovce kvalitetnom robom, u dovoljnim količinama i kontinuirano. To će moći jedino veliki, ili pak, udruženi proizvođači i to samo oni koji budu imali pouzdano i kontinuirano snabdevanje kvalitetnim rasadima. Tradicionalno "iščupkavanje" u toplim lejama je prevaziđena poljoprivreda, nekonkuretna proizvodnja za današnji ritam prodaje.

Takođe, ozbiljniji izvoz poljoprivredne robe moraće da sadrži ceo istorijat uzgoja, od mesta proizvodnja, rasad iz kog potiče, kojim zaštitnim sredstvima je eventulno tretirana...

Spasojević kaže da ne brine za tržište. Osim standardnih kupaca za koje je uvozio rasade, javljaju se i nove potencijalne mušterije iz Mačve, sa juga Srbije, iz Vojvodine.

U okviru "Plantela" posluju preduzeća "RZ-Agro" iz Beograda, "Savacoop" iz Novog Sada i "Agro-Ferticrop" iz Subotice.

Naš sagovornik objašnjava da su se za Irig odlučili i stoga što ima dobre uslove, blizu je oba kraka autoputa, do Hrvatske i BiH je udaljen oko 70 km, a i do makedonske granice se stiže za pet časova.

"Plantel" računa na izvoz rasada i stoga što je ekskluzivan partner "Grow group" na CEFTA području, a potom planira izlaz i na sva evropska i svetska tržišta, a naročito u BiH, Makedoniju i Hrvatsku.

Signali tržišta

"Grow group" ima vlasništvo na 138 hektara staklenika, u matičnoj zemlji, Nemačkoj, Španiji, Mađarskoj, Maroku, Tunisu, Meksiku, Turskoj, sada i u Srbiji, a na ino-tržištu nastupa zajedno sa lokalnim partnerom.

Što se tiče druge i narednih faza podizanja ovog najsavremenijeg rasadnika u jugoistočnoj Evropi, iz "Plantela" poručuju da imaju okviran plan za svaku, ali da će signali sa tržišta precizirati strukturu i ritam proizvodnje za različito povrće, što delimično određuje i tehnologiju koja će biti zastupljena u svakoj sledećoj fazi.

Proizvodnja rasada jeste dobar biznis, ali na dugi rok. Povraćaj uloženih tri miliona evra se očekuje tek za četiri-pet godina, a do tada, pa i ranije, biće završeno svih 7,5 hektara staklenika u Irigu.

U prvoj fazi staklenik će zapošljavati desetak radnika. "Plantel" je našao domaćeg plastičara koji će proizvoditi gajbice za rasade i preko "Grwu group" izvoziti, a zapošljavati 15-tak ljudi. Do sada su se gajbice u Srbiju uvozile. Ima još pratećih proizvoda za uzgoj rasada, čija proizvodnja će biti pokrenuta u Srbiji, a plasirana i na strana tržišta.

Poziv na pretplatu na Biznis www.biznisnovine.com

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE