NavMenu

Nastavak pregovora o minimalnoj ceni rada - Sindikalci traže 156 dinara po satu, poslodavci nude 137

Izvor: Blic Ponedeljak, 28.08.2017. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Socijalno-ekonomski savet nastaviće danas razgovore na temu minimalne cene rada, a očekuje se i da Vlada Srbije iznese svoje predloge, piše Blic.Minimalna cena rada bi naredne godine, prema predlogu sindikalaca, trebalo da bude povećana sa 130 na 156 dinara po satu, dok poslodavci pristaju na samo 137 dinara, navodi list.

U okviru Socijalno-ekonomskog saveta, sindikati i Unija poslodavaca počeli su razmatranje pitanja povećanja minimalne cene rada za sledeću godinu, piše Blic navodeći da sindikalci smatraju da rast minimalca ne sme biti manji od 20%. Sve manje od toga je ponižavanje građana, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

- Porast minimalne cene rada od 8%, koji pominju predstavnici vlasti, je poražavajući. To nije dovoljno prema svim parametrima, ceni komunalnih usluga, životnih namirnica... Povećanje od 10 dinara je poniženje za radnike - kaže Savić.

Prema njenim rečima, Srbija je na poslednjem mestu u regionu po visini minimalca.

- Naša vlada bi morala da učini nešto da poboljša standard građana. Može da ukine ili smanji oporezivanje osnovice za minimalnu cenu rada, da tih 24.000 dinara bude neoporezivo - ističe ona.

U Asocijaciji smatraju da cena rada treba da se poveća za 20%, navodi Blic, a Ranka Savić kaže da je i to nedovoljno, ali barem zadovoljava minimum potreba. Sa tim se slaže i predsednik granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stoiljković koji tvrdi da je povećanje minimalca neophodno...

S druge strane, kako piše list, za poslodavce je najrealnije da se minimalac poveća za 6%, ali traže da se poveća i neoporeziva osnovica na plate.

- Povećanje zarade ne sme da bude samo povećanje opterećenja privredi, već mora da se uskladi sa drugim rešenjima. Već nekoliko godina nije povećavana neoporeziva osnovica na plate, koja sada iznosi 11.600 dinara. Nju bi trebalo povećati barem za onoliko za koliko se poveća minimalac, a trebalo bi razmišljati i o drugim olakšicama - ističe Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.


Kako naglašava Atanacković, veće plate se ne mogu očekivati ako privreda ozbiljno ne napreduje.

- Ako bi rast privrede bio tri odsto i inflacija oko tri, to znači da realno povećanje cene rada može da iznosi šest odsto, ali uz olakšice za privredu - kaže za Blic Atanacković.

Zakonom je propisano da se svake godine do 15. septembra određuje minimalna zarada po satu za sledeću godinu, podseća list, navodeći da minimalac za ovu godinu iznosi 130 dinara, ili 22.620 dinara mesečno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Španci projektuju novu sponu Srema i Bačke - Potpisan memorandum za projekat mosta preko Dunava između Neština i Bačke Palanke

Projekat izgradnje mosta preko Dunava kod Bačke Palanke postao je konkretniji potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između srpskih vlasti i španske kompanije Centunions. Memorandum su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnici španske kompanije Centunions, saopšteno je iz resornog ministarstva. - Osim ovog mosta, čija će dužina iznositi skoro dva kilometra, tačnije 1.915 metara, sa

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.