NavMenu

Češka će olakšati izdavanje radnih viza za radnike iz Srbije - Nedostaje 200.000 ljudi različitih profila

Izvor: Novosti Nedelja, 27.08.2017. 15:28
Komentari
Podeli
Rekordno niska nezaposlenost u Češkoj dovela je do toga da ovoj zemlji nedostaje 200.000 radnika svih profila i struke. Zato su mnoge firme prinuđene da odbijaju porudžbine, a problem su pokušali da reše prevlačenjem radne snage iz Ukrajne. To nije bilo dovoljno pa sad ciljaju Srbiju, pišu Večernje novosti.

Sa konkretnim predlogom izašla je Privredna komora Češke koja je predložila se srpskim građanima po ubrzanom režimu omogući zapošljavanje. Pre svega su zainteresovani za zapošljavanje radnika iz automobilske industrije.

Mirolsav Diro, potparol Privredne komore kaže da su se obratili Ministarstvu unutrašnjih poslova u čijoj kompetenciji je olakšavanje uvoza radne snage.

- Još nije predloženo konkretno rešenje, kao ni obim i struktura tražnje čeških poslodavaca - navodi Hana Mala iz ovog češkog ministarstva.


Specijalni režim srpskih državljana bi prvo, kako navodi, morala da razmotri Vlada Češke, te tripartitno telo vlade, sindikata i poslodavaca.

- Prošle godine Srbima su izdate 284 radne dozvole a dugotrajnim boravkom. Ostali su dolazili na osnovu šengenskih viza na najviše 90 dana - rekao je za praške medije Jirži Kral, iz Ambasade Češke u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.