NavMenu

Fokus na zajedničkoj ekonomskoj zoni zemalja Zapadnog Balkana - Srbija bi mogla da bude lider u digitalnoj ekonomiji

Izvor: Tanjug/Beta Subota, 26.08.2017. 16:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)Ilustracija
Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da se fokusiraju na zajedničku ekonomsku zonu, poručio je evropski komesar Johanes Han i dodao da regionalna ekonomska integracija nije alternativa za pristupanje EU.

- Regionalna ekonomska saradnja je jednostavno koristan element, dok će izgradnja zajedničkog ekonomskog područja zemalja Zapadnog Balkana, automatski povećati privredni rast i smanjiti nezaposlenost - poručio je Han na svom Twitter nalogu neposredno pre početka prve sesije neformalnog premijerskog skupa u albanskom letovalištu Draču, prenosi Tanjug.

Han je rekao da iako je trgovinska razmena roba između zemalja članica EU i nacija Zapadnog Balkana udvostručena u poslednjih 10 godina na vrednost od 46 mlrd EUR, bilateralna veze u regionu nisu promenile.

- Stvaranje ekonomskog područja je nešto što podržava (njihove) evropske aspiracije, ali i pomaže boljoj perspektivi zemalja. Na kraju, sve se čini u interesu građana, poboljšanjem životnih uslova - kazao je Han, navodeći da se danas razgovaralo o primeni dogovora sa samita u Trstu, jula ove godine.

Srpska premijerka Ana Brnabić, koju je u Draču dočekao premijer Edi Rama, poručila je na skupu da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti Vlade Srbije, a članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Srbije.

Govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, premijerka je rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština- Tirana-Drač (Autoput mira), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

- Razgovarali smo uglavnom o ekonomskim temama. Ekonomske teme i infrastruktura su najvažnije teme o kojima treba da razgovaramo. Imamo kao region puno potencijala i kapaciteta - rekla je Ana Brnabić novinarima u Draču.

Brnabić je navela da je dobro da zemlje u regionu imaju stalnu komunikaciju kako bi se lakše predupredili problemi u budućnosti.


Podsetimo, u Draču u Albaniji je u subotu, 26. avgusta održan neformalni sastanak zvaničnika zemalja Balkana i evropskog komesara Johanesa Hana čiji je fokus bio na Akcionom planu za produbljivanje ekonomske integracije u regionu.

Kako piše agencija Beta, premijerka Srbije Ana Brnabić je na ovom skupu istakla i da Srbija sa svojim znanjem i kreativnošću, ima sve šanse da bude regionalni lider u prihvatnju promena koje digitalizcija donosi.

- Digitalna ekonomija, o kojoj se sve češće govori u svetu, jedan je od mojih prioriteta, jer su jačanje IT sektora, osnaživanje preduzetništva i podizanje start ap i inovacione delatnosti razvojne oblasti u kojima Srbija vidi svoju šansu i pridruži se ekonomski razvijenim zemljama - rekla je predsednica Vlade Srbije na sesiji koja je za temu imala ekonomiju.

Srpska premijerka je navela i da je Vlada Srbije sačinila sveobuhvatan plan aktivnosti predsedavanja Srbije CEFTA tokom 2017. godine, a govoreći na sesiji posvećenoj saradnji u oblasti trgovine i usluga, investicija i digitalne ekonomije, Brnabić je rekla da je "cilj tih mera liberalizacija trgovine uslugama".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.