Izvor: Radio 021 | Subota, 26.08.2017.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi ciklus IT prekvalifikacije počinje krajem 2017.

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Pilot faza IT prekvalifikacije završava se krajem avgusta, a pripreme za nastavak su u toku, rečeno je za 021.rs u Vladi Srbije.

U 2017. planira se prekvalifikacija 1.000 ljudi, odnosno za još 900 građana koji nisu učestvovali u pilot fazi projekta, koji završava 100 njih.

- Pripreme za početak drugog ciklusa obuka su u toku. U septembru će biti sprovedeno istraživanje potreba poslodavaca, nakon čega sledi izbor onih koji će obučavati polaznike i selekcija kandidata. Planirano je da obuke započnu do kraja godine, a dinamika će biti precizirana kada se završi istraživanje i izbor škola. Kao i u prvoj fazi, koristićemo sve kanale komunikacije da bismo sve zainteresovane građane obavestili o početku novog kruga obuka - navode u Kabinetu premijerke za 021.rs.

Nakon pilot faze sledi stručna praksa, a cilj je da se kreiraju junior programeri, te da im se pomogne u povezivanju sa kompanijama kojima su potrebni radnici. Upravo i od privatnih kompanija zavisi pravi uspeh IT prekvalifikacije, jer nije poznato koliko će njih zaista ponuditi praksu i zaposlenje učesnicima kursa.

Prva faza IT prekvalifikacije bila je organizovana u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a sada se planira uključivanje još nekih gradova koji imaju potrebu za kadrovima.

Iznos obuke će, kao i u pilot fazi, biti 1.500 EUR po kandidatu, s tim što će polaznici snositi manji deo čime se obavezuju da će pohađati kurs do kraja. Kako su naveli u Vladi, prema podacima o do sada završenim obukama, 92% polaznika je uspešno završilo kurs.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.