NavMenu

Tehnološki višak 4.473 nastavnika u Srbiji

Izvor: Tanjug Nedelja, 27.08.2017. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Lista tehnoloških viškova, odnosno zaposlenih u školama s neupunom normom časova, objavljena je u petak, 25. avgusta na sajtu upis.mpn.gov.rs, a lista će se ažurirati gotovo svakodnevno. Za one koji na kraju raspodele ostanu bez ijednog časa obezbeđene su otpremnine, za najviše 1.200 ljudi, navode Novosti.

Lista će već u ponedeljak biti dopunjena, a biće objavljena i evidencija nastavnika s nepunom normom časova.

Ukupno 86 učitelja ove godine neće dobiti svoje odeljenje, pokazuju podaci objavljeni prvog dana. Još 7.384 prosvetara radi bez pune norme, ali oni nisu ovog avgusta ostali bez časova.

Tehnološki viškovi su oni koji gube deo časova, a zaposleni sa nepunom normom rade, na primer, na pola fonda godinama unazad, objašnjavaju Novosti.

Najduži je spisak slobodnih radnih mesta, na kojem se nalazi 26.838 punih ili delimičnih nastavničkih normi, ali u realnosti ova radna mesta nisu upražnjena, jer su na njima angažovani zaposleni na određeno.

- Zabrana zapošljavanja traje već tri i po godine, pa u prosveti nisu zapošljavani novi ljudi. Na tim mestina su nastavnici angažovani na određeno vreme - kaže za Novosti Miloš Blagojević, posebni savetnik ministra prosvete.

Na mesta koja su na listi slobodnih moći će da konkurišu tehnološki viškovi, ali i nastavnici s nepunom normom.


U ponedeljak će biti objavljena dopunjena lista, u utorak i sredu će nastavnici moći da se prijavljuju na slobodna radna mesta, a direktori će u sredu i četvrtak da popunjavaju ta mesta.

Lista sa novim presekom biće objavljena 1. septembra, a do kraja meseca će se na svakih nekoliko dana ažurirati.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika, međutim, kažu da se broj tehnoloških viškova iz jula meseca do kraja avgusta duplirao. To se, objašnjavaju, dogodilo primenom pravilnika o formiranju odeljenja i najviše smanjenjem broj dece, što znači da, kako navode, imamo oko 800 odeljenja manje nego prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.