Izvor: Novosti | Četvrtak, 24.08.2017.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova zatvaranja ulica u centru Beograda - Zbog prodaje udžbenika deo Kosovske bez saobraćaja od 25. avgusta do 1. oktobra

(Foto: Ivana Vuksa)
Od petka 25. avgusta do 1. oktobra deo Kosovske ulice u Beogradu biće zatvoren za saobraćaj zbog održavanja Bazara polovnih knjiga, koji organizuje Opština Stari grad. I dok vozači tvrde da će ovo zatvaranje stvoriti velike gužve, iz pomenute lokalne samouprave ističu korist - prodavci će legalno trgovati, a stanari sa ove adrese biće mirniji.

Sva parkirana vozila biće uklonjena iz ovog dela centra grada, uključujući i kombije pretvorene u mobilna skladišta. Više od mesec dana biće zatvoren deo Kosovske, od Vlajkovićeve do Takovske, dok će protok saobraćaja od Nušićeve kontrolisati saobraćajna policija. I dok iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, koji je jedan od organizatora bazara, tvrde da zbog zatvaranja dela Kosovske gužvi u Terazijskom tunelu neće biti, oni koji ovuda svakodnevno prolaze, strahuju.

Dodatno zagušenje moguće je i zbog kamiona koji snabdevaju firme i prodavnice u okolini, a koji će imati problema sa skretanjem u uske, poprečne ulice.

- Na neki način, sami žitelji Kosovske su nam sugerisali ovakav vid prodaje udžbenika, jer su se umorili od nereda i problema koje su nelegalni prodavci godinama pravili - objašnjava novu odluku Opštine Marijan Nakov, rukovodilac odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju.

Zahvaljujući zakupu štandova za prodaju polovnih udžbenika, lokalna samouprava imaće dobit od nekoliko miliona dinara, imajući u vidu da je izdala prostor na dve lokacije u centru grada - na Trgu Nikole Pašića i u Kosovskoj ulici.

- U Kosovskoj će biti postavljeno 29 tezgi i jedan dan izlaganja koštaće 1.200 dinara, dok je Trg Nikole Pašića zauzelo 40 štandova, po ceni od 1.000 dinara po danu. Sva mesta su zakupljena - kaže Nakov.

Zajednička akcija


Opština Stari grad ovu akciju organizuje u saradnji sa Sekretarijatom za vanredne situacije, Parking servisom, Gradskim saobraćajnim preduzećem, Komunalnom policijom, kao i opštinskom i gradskom inspekcijom. Obezbeđena je i cisterna sa pijaćom vodom.

Parking-karte još dva meseca

Vlasnici automobila će tokom trajanja manifestacije biti uskraćeni za 73 parking-mesta. Zato će JKP Parking servis korisnicima usluge povlašćenog parkiranja, koji stanuju u Kosovskoj, besplatno produžiti period važenja povlašćene parking-karte na još dva meseca. Stanarima koji su već kupili pretplatne karte za crvenu zonu, ova usluga će biti automatski produžena.

Preprodavci knjiga su godinama obezbeđivali parking-mesto za svoje prodajno vozilo, tako što su stanarima Kosovske ulice mesečno plaćali nekoliko stotina evra, na ime prijavljivanja na njihovu kućnu adresu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.