Izvor: B92 | Sreda, 23.08.2017.| 17:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preti li nestašica ogrevnog drveta? - Cena i od 4.500 do 5.000 dinara za metar

Grejna sezona počinje za manje od dva meseca, a u Nišu je prava jagma za ogrevnim drvetom. Prodavci kažu da preti nestašica jer nema dovoljno drvoseča.

Nišlija Predrag Stanković odavno je spreman za novu grejnu sezonu. Krajem maja je uplatio, i drva su brzo stigla. Oni koji tako nisu razmišljali, mogli bi da imaju problema. Prodavac Ivan Tasković kaže da je nestašica ogrevnog drveta jer nema ko da ga seče.

Kako ističe, niko neće da seče drva jer je to teško i rizično, a i dobra drva - 80 odsto, idu za Vojvodinu, oni diktiraju cenu, zato su i skupa.

Trenutna cena je od 4.500 do čak pet hiljada dinara za metar ogrevnog drveta. Prodavci na kvantaškoj pijaci nisu želeli da govore javno, ali potvrđuju Taskovićevu priču. Ono što oni donesu, a to su manje količine, odmah i prodaju, najveći deo ogrevnog drveta odlazi za Vojvodinu.

U šumskom gazdinstvu u Nišu cene su nešto povoljnije, kreću se do 4.420 dinara po kubiku, ali ovde ogrevno drvo više ne može da se kupi.

Aleksandar Stamenković, direktor Šumskog gazdinstva Niš, kaže da je tražnja bila velika i da su prodali zalihe do 15.juna. On dodaje da se kupovalo već od marta, a da su prošle godine prodavali do novembra. Ove godine se prodaja završila 15. maja. Na pitanje da li će biti novih količina nema odgovor jer kaže da to zavisi od proizvodnje.

A proizvodnja će sigurno biti manja jer su, kaže Stamenković, drvoseče, koje su uglavnom dolazile iz Bosne, sada, bolje uslove rada pronašle u zemljama EU. Dodaje da ogrevno drvo može da se kupi u šumama gazdinstva, što podrazumeva da ga kupci sami iseku i prevezu i to plate do 2.700 dinara po kubiku.

U svakom slučaju, oni koji su o ovome razmišljali na vreme, poput Predraga, ove zime, bar o grejanju, neće morati da brinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.