NavMenu

Za bolju poziciju Srbije na Doing Business listi neophodno unapređenje poreskog sistema

Izvor: Beta/Tanjug Sreda, 23.08.2017. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, koja predsedava Radnom grupom na unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi, i ministar finansija Dušan Vujović, dogovorili su se da je neophodno unapređenje poreskog sistema kako bi se Srbija zauzela još bolje mesto na uticajnoj listi Svetske banke.

Mihajlovićeva i Vujović su se saglasili da je u skladu sa principima e-uprave potrebno unaprediti dva pravilnika iz delokruga Ministarstva finansija: Pravilnik o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića i Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV-u i o obliku i sadržini pregleda obračuna o PDV-u, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

Promena ovih pravilnika treba da olakša procedure za domaće i strane kompanije, što bi dodatno popravilo poziciju Srbije na Duing biznis listi.

- Srbija je ostvarila značajan napredak u uslovima poslovanja na Doing Business listi, ali na tome nećemo da stanemo i zato je važan kontinuiran rad na unapređenju procedura u oblasti plaćanja poreza - navela je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je u prethodnim godinama ostvaren veliki uspeh u oblasti plaćanja poreza, pre svega uvođenjem elektronske naplate, da je to prepoznato od strane Svetske banke zbog čega imamo kontinuiran napredak na Doing Business listi.


- Naš je cilj i da sprečimo da se kroz nove propise i podzakonska akta ne dogode dodatna opterećenja i produži vreme trajanja procedura za privredne subjekte, čime bi naša pozicija na Doing Business listi bila ugrožena - rekla je ona.

Mihajlovićeva i Vujović su razgovarali i o donošenju Zakona o upisu u katastar i potrebi usklađivanja sa drugim zakonima, pre svega Zakonom o poreskom postupku, kako bi njegova primena bila efektivna, navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.